logo
WIEDZA
Polska reklama i poligrafiaWIEDZA

Kolor, który wzmacnia apetyt

  PR 01.10.2018, przeczytano 1921 razy
ilustracjastrzałka

Symbolika koloru, jego wpływ na innych i nasz własny nastrój jest nie do pominięcia. Baczny obserwator otaczającego świata zauważy, że najlepsze i najczęściej odwiedzane restauracje stawiają taki sam nacisk na jakość serwowanych dań jak i wystrój. Restauratorzy wiedzą, że je się przede wszystkim oczami, więc to nie tylko smak i zapach potrawy, ale przede wszystkim jej wygląd, sposób podania i stylistyka wnętrza, będzie miało wpływ na końcową ocenę posiłku.


Artykuł pochodzi z portalu Signs.pl: https://www.signs.pl/kolor%2C-ktory-wzmacnia-apetyt,379553,artykul.html

Minęło ponad 25 lat, odkąd w Polsce otwarto pierwszą restaurację z charakterystyczną, żółtą „eMką” na dachu. Zestaw burgerem z frytkami i colą kosztował wtedy ponad 40 tysięcy (starych) złotych, a policja jeszcze przez kilka dni pilnowała porządku przed budynkiem obiecującym smak Zachód. Choć, po upływie ćwierćwiecza, sieć tych lokali kojarzy się raczej z ostatecznym wyborem głodnych imprezowiczów, to trzeba przyznać, że jej założyciele odrobili lekcję. Wiedzieli, że widoczne z daleka żółto-czerwone logo wzmocni chęć sięgnięcia po złociste frytki. Co stoi za wyborem konkretnej restauracji i chęci powrotu do niej? Na pewno talent kucharza i obietnica pysznego posiłku. Jednak to co sprawia, że chętniej pałaszujemy kolejne potrawy to nic innego jak psychologia koloru.

Jakie zatem kolory warto wybrać projektując restaurację? Odpowiedź jest prosta - te które występują naturalnie w pożywieniu i przywołują myśl o ciepłym i sycącym posiłku:

ilustracjastrzałka

ilustracjastrzałka

ilustracjastrzałka

ilustracjastrzałka

  • Czerwienie - to kolor pikantnej papryki, wytrawnego wina, soczystych pomidorów, najdroższej przyprawy na świecie, czyli szafranu, ostrości i pobudzenia
  • Żółcienie i oranże - przywołują na myśl orzeźwiającą cytrynę, słodkiego banana i mango, maślany smak kukurydzy, aromatyczną kurkumę i curry, rozgrzewający imbir
  • Brązy - kojarzą się ze słodką czekoladą, pachnącym cynamonem i goździkami, aromatycznym pieprzem i chrupiącym chlebem
  • Biele i czernie - są idealnym tłem dla większości potraw i stanową zgrany duet dla wszystkich apetycznych kolorów.

ilustracjastrzałka

W jaki sposób można wykorzystać tę wiedzę w trakcie projektowania restauracji, baru czy modnej knajpy? Nie bez znaczenia będzie sposób podania dania, a raczej kolor talerza, na którym zostanie zaserwowane. Chłodzące napoje lepiej nalać do szklanek w niebieskim odcieniu- szybciej ugaszą pragnienie. Rozgrzewające, pikantne dania zyskają na smaku w duecie z talerzem z pomarańczowym akcentem. Samo światło również będzie mieć znaczenie na to jak odbieramy potrawy. Światło o ciepłej temperaturze barwowej będzie relaksować, poprawiać wygląd jedzenia, zachęcać do posiłku, więc świetnie nadaje się do oświetlenia sali dla gości. Natomiast to o barwie chłodnej będzie pobudzać, sprzyjać koncentracji i dodawać energii, co na pewno przyda się w części kuchennej.

Jednak to co najbardziej wpłynie na gościa restauracji, zaostrzy jego apetyt i zachęci do kolejnej wizyty to bez wątpienia wystrój i dobór stylistyki wnętrza.

- Znając zasady psychologii kolorów na głód, można wpływać na chęć sięgnięcia po kolejną pozycję z menu. Umiejętne dawkowanie bodźców wzrokowych może mieć wpływ na ocenę restauracji przez gości i potrzebę powrotu do niej następnym razem. Rozwiązaniem nie będzie na pewno pomalowanie wszystkich ścian na wściekły pomarańcz, ale dodatki w tym kolorze, tapicerowane meble czy ciekawa tapeta w kolorystyce ciepłych oranży, żółcieni, czerwieni i brązu na pewno będzie odbierana pozytywnie w takim miejscu. Projektując restaurację warto zastanowić się czy kolor szafranu, lawendy czy kurkumy nie mógłby stać się jednocześnie charakterystyczny dla tego lokalu. Kuchnia meksykańska będzie pobudzać ostrością i taki może być również wystrój restauracji serwującej pyszne burrito. Aromatyczny ramen będzie lepiej smakował na tle ciepłych odcieni egzotycznego drewna, eleganckiej czerni i soczystej czerwieni. W kawiarni czy pijalni czekolady zagościć powinien odcień kawy z mlekiem i słodkiej praliny otoczonej złotymi dodatkami. Restauracja serwująca zdrowe przekąski i skierowana do mam z dziećmi, może postawić na energetyczne żółcienie lub pastelowe róże - podpowiada architekt Izabela Gemzała, autorka bloga prostyplan.pl

ilustracjastrzałka

W Pixers Biznes wiemy jak wykorzystać nie tylko kolor, ale również wzory oraz różne techniki.

- Wiedzę tę wykorzystaliśmy przy projektowaniu kilku restauracji. – mówi Paweł Łukasiewicz Creative Team Manager z . - Przykładem jest wrocławska Mama Manousch. Właściciele chcieli stworzyć niepowtarzalne wnętrza o odważnym wystroju i z tym zapytaniem zwrócili się do nas.

Dzięki Pixers Business we wnętrzach pojawiły się stylowe fototapety w eklektycznym stylu łączącym ze sobą pop art oraz akwarele. Odważny wystrój nawiązuje do nowoczesnej kuchni europejskiej z regionalnym dziedzictwem, bliskiej filozofii “slow food”.

ilustracjastrzałka

Innym przykładem była Mango Mama, której właścicieli oczekiwali w wystroju ścian nawiązania do nazwy oraz stylu lokalu.

- W Mango Mama zaproponowaliśmy wizerunek „Mamy”, która sprawuje pieczę nad lokalem. Spoglądając w górę możemy dostrzec motyw nieba, który optycznie wydłuża i powiększa wnętrze. – mówi Paweł.

ilustracjastrzałka

- Dobrze dobrana fototapeta sprawia, że wnętrze staje się wyjątkowe, a lokal zapada klientom w pamięć. Największą zaletą tego rozwiązania jest to, że dzięki fototapecie możemy osiągnąć taki efekt, jaki tylko nam się wymarzy – podsumowuje Magdalena Frankowska Account Manager Pixers Business.

Źródło: Pixers

www.pixers.biz

PR - Tekst opublikowany bezpłatnie na podstawie promocyjnych materiałów prasowych. Redakcja nie odpowiada za jego treść.

REKLAMA

Komentarze

Zaloguj się i dodaj komentarz

Najnowsze w tym dziale

5 upominkowych inspiracji na jubileusz firmy
Jubileusz firmy to nie tylko wyjątkowa okazja do celebracji kolejnej rocznicy, lecz także czas na głębsze zastanowienie się nad wkładem wszystkich, którzy przyczynili się do sukcesu firmy – partnerów biznesowych, klientów oraz pracowników. Z takiej okazji warto podkreślić znaczenie ich zaangażowania i wsparcia poprzez wybór odpowiedniego...
Slodkie: Produkcja czekolady vs. CSR
Z roku na rok rośnie świadomość na temat pilnej potrzeby ochrony środowiska i konieczności walki ze zmianami klimatycznymi. Coraz więcej firm podejmuje aktywne działania w tym kierunku – zarówno na poziomie lokalnym, jak i globalnym. Znani producenci słodyczy, jak SLODKIE, podnoszą poprzeczkę dla całej branży, kierując się wartościami zrównoważonego...
Rozliczenia abonamentowe królują w branży SEO
Ponad połowa agencji i freelancerów zajmujących się SEO oferuje tylko jeden model rozliczeniowy za wykonaną pracę – tak wynika z międzynarodowej ankiety przeprowadzonej w 2024 roku przez Ahrefs [1] . Największą popularnością cieszy się miesięczny abonament – opcję tę wskazało aż 78 proc....
SparkyB: viralowa autentyczność marek
Marki stały się naszym towarzyszem życia, przyjacielem, wsparciem w propagowaniu różnych idei. Tworzą społeczności, które są najważniejszym kanałem komunikacji z odbiorcą. Z badań wynika, że 91% osób wierzy w siłę społeczności, a 70% konsumentów twierdzi, że lepiej odbiera markę, gdy jej pracownicy są aktywni w mediach...
Google zablokował 5,5 miliarda reklam. Scamem karmi nas AI
Treści o charakterze seksualnym, promocja broni czy nielegalny hazard, prezentowane często przez deepfejki na podobieństwo znanych osób. To m.in. takie reklamy są na celowniku Google, który na swojej platformie zablokował aż 5,5 miliarda reklam. Pod bacznym okiem korporacji z Doliny Krzemowej są też wybory – zarówno w Polsce jak i te uznawane za najważniejsze, czyli w USA.
 
Signs.pl - Polska Reklama i Poligrafia © 1997-2024 ICOSWszystkie prawa zastrzeżone. ISSN 2657-4764