logo
FORUM
Polska reklama i poligrafiaFORUM

Czarne pasy Mimaki JV33-160

Strona 2/3  1 2 3

| 06.09.2019 18:09

Nie chcę wymieniać na tym etapie podawać nazwy firmy serwisującej. Byłem z nich zadowolony na etapie wymiany głowicy, od pewnego czasu próbują mi pomóc z tymi czarnymi pasami radząc różne czynności które mogą mieć na to wpływ. Teraz czekam na sprowadzenie i wymianę przez nich czytnika i taśmy sygnałowej. Podobno ma pomóc ale to dopiero za ponad tydzień. Dlatego próbowałem dzisiaj czyścić taśmę ale bez zmian. Wstrzymam się z podaniem nazwy firmy do tej wizyty. Będę mógł pochwalić jak rozwiążą problem :-).
Bryty drukuję różne. W zeszłym tygodniu drukowaliśmy ok. 150 mb w odcieniach szarości w brytach od 2 do 5 mb i poszło OK lub po prostu na szarym kolorze nie było widać. Teraz mam do wydrukowania rollupy po 210 cm z czerwoną aplą i mega problem bo raz na początku a raz na koniec wyskoczy.

avatar użytkownika
+

Warszawa
wiadomości: 13
w Signs.pl od 20.11.2018
IP: 159.205.210.XXX

| 06.09.2019 21:09

Zrób taki test:

Przygotuj jakiś prostokąt bez wypełnienia, ale z kolorowym brzegiem, zobacz jak się wydrukuje. Mam na myśli druk w którym na brzegach rolki w skrajnych punktach maszyna ma do druku jakieś kolrory i czy pomiędzy tymi liniami wyskoczy czarny pasek czy nie.

avatar użytkownika
+ + +

BDG
wiadomości: 103
w Signs.pl od 25.03.2015
IP: 89.76.122.XXX

| 07.09.2019 14:09

Kolego, daj sobie spokój i nie słuchaj (nie czytaj) magików co Ci opowiadają o captopach, enkoderach, zabezpieczeniach elektronicznych głowic czy brudach - tym bardziej jeśli czyścisz to na bieżąco. Tutaj możliwości są dwie i w ramach tych dwóch kilka na nie się składających, Pierwsza możliwość to jeśli masz problemy z torem tuszu magenty (zasyfione dampery, jakieś przytkanie w układzie, pojemnik z tuszem (jesli zasilanie z butli / worka) na zbyt niskiej wysokości to może pojawić się ciśnienie wsteczne które będzie zasysać do magenty okoliczne tusze, mieszać je z magentą i wypluwać aż się nie oczyści. I tutaj trzeba po prostu porzadnie sprawdzic tor tuszu i dla czystosci sumienia wymienić dampery przynajmniej na obu kanałach magenty.
Jeśli natomiast tutaj z torem tuszu wszystko jest ok to masz jakieś zwarcie / prądy błądzące w ramach głowica - headboard (tzw slider) i tutaj sprawdzanie najpierw polega na sprawdzeniu tasm sygnałowych wraz z gniazdami na linii slider - głowica i ew. podmienienie ich na nowe jeśli masz je pod ręką. Jesli nie pomoże to do podmiany slider lub głowica. Teoretycznie jeszcze mogą się pojawić jakieś bugi w przypadku wygibanych lub niełączących głównych taśm sygnałowych między płytą główną a sliderem. Ale najpierw sprawdziłbym wszystko od slidera w dół a jelsi to nie pomoże to brałbym się za taśmy. W najgorszym wypadku czeka Cię wymiana płyty głównej ale to jest raczej bardzo ewentualna ewentualność i na nią stawiam w najmniejszym stopniu.

Ps. Czy maszynę i zasilanie oraz komputer do którego jest ploter podpiety masz porzadnie uziemione?

Pozdr.
Marcin

avatar użytkownika
+ + + + + + + +

Gorzów Wlkp.
wiadomości: 1405
w Signs.pl od 30.10.2009
IP: 46.76.152.XXX

| 07.09.2019 14:09

Mazzieh47, dzięki za pomysł z prostokątem ale bazując na obserwacjach zjawiska to obstawiam, że na niezadrukowanym polu nic się nie pojawi. Poniższe zdjęcie pokazuje jak pasek urywa się na przestrzeni białego, niezadrukowanego pola.
Widać, że jak nie ma sygnału / napięcia na głowicy to problem zanika i odradza po rozpoczęciu się kolejnej apli.
To taka fotka z czerwca tego roku.

Miniaturka

avatar użytkownika
+

Warszawa
wiadomości: 13
w Signs.pl od 20.11.2018
IP: 37.128.15.XXX

| 07.09.2019 15:09

Marcin ( wiczek1), dzięki za bardzo merytoryczny wpis. Przytkanie toru tuszu uznam jako mniej możliwe. Przed wymianą głowicy miałem problem z zanikaniem jednego koloru , które spowodowane było rozszczelnieniem głowicy. Zanim została wymieniona głowica to wymieniane zostały dampery, płukane przewody, wymienione zawory przy kasetach i pompka.
Także stawiam tak jak Ty sugerujesz na pochodzenie prądowe. Jak będzie serwis z wymianą enkodera to przymuszę ich żeby przeczyścili wszystkie złącza kablowe na początek w okolicy slidera i głowicy ale przede wszystkim to podłączę maszynę i PC-ta do uziemienia. Może przyczyna okaże się najbardziej banalna ze wszystkich :-)
Jeszcze raz wiczek1 dzięki za wpis.

avatar użytkownika
+

Warszawa
wiadomości: 13
w Signs.pl od 20.11.2018
IP: 37.128.15.XXX

| 08.09.2019 19:09

Dzisiaj zrobiłem generalne czyszczenie maszyny. Przedmuchałem sprężonym powietrzem okolice głowicy, slider i płytę główną. Ta ostatnia była bardzo mocno zakurzona. Rozpiąłem i przemyłem izopropanolem taśmy sygnałowe wychodzące z płyty głównej, wchodzące i wychodzące ze slidera i poruszyłem wchodzące do głowicy.
Sprawdziłem, przewód PE w kablu zasilającym jest podłączony do masy maszyny.
Dwa pierwsze czerwone bryty po 2 mb wyszły bez skazy. Na trzecim po 1 m jednak pojawiła się czarna linia. Na trzecim wydruku 2m ponownie bez skazy. Prawie się udało, ale prawie czyni różnicę :-(. Do czasu skazy komputer był jeszcze podłączony przedłużaczem bez PE. Teraz zmieniłem.
Szukam dalej przyczyny normalnie jak "igły w stogu siana".

avatar użytkownika
+

Warszawa
wiadomości: 13
w Signs.pl od 20.11.2018
IP: 37.128.15.XXX

| 08.09.2019 20:09

Z wszystkich usterek jakie miałem w tej maszynie to większość ustępowała po zmianie kompletu taśm sygnałowych na drodze płyta slider-płyta główna. Kiedyś na całej szerokości folii sporadycznie cała sekcja Cyan'a zaczynała "drukować". Innym razem wydruki były poprzesuwane jakby encoder był walnięty. Innym razem maszyna stawała kiedy chciała bez powodu, innym razem błędy typu Head, Voltage ... po wymianie taśm wszystko ustąpiło. Jeżeli ma to być szukanie i wymiana po omacku to rozważył bym wymianę właśnie tych taśm.

-----------------
moja racja jest najmojsza

avatar użytkownika
+ + + +

PL
wiadomości: 347
w Signs.pl od 04.08.2012
IP: 83.142.121.XXX

| 09.09.2019 09:09

Dokładnie tak jak pisze poprzednik trzeba zmienić taśmy sygnałowe.

brak ikonki
+ + +

warszawa
wiadomości: 120
w Signs.pl od 19.04.2012
IP: 95.49.144.XXX

| 10.09.2019 12:09

Sprawdź czy masz dobrze ustawione parkowanie głowicy. Ewentualnie puść druk bez funkcji "refresh" - głowica wtedy nie zatrzymuje się nad captopem i nie spluwa małej ilości farby. Mam wrażenie jakby podczas druku głowica zbierała coś z captopa.
Raczej nie pasuje mi aby to był problem elektroniczny skoro pojawia się nieregularnie.

Co jeszcze możesz zrobić to wejdz w menu serwisowe i uruchom funkcje sprawdzenia kondycji głowicy. Maszyna wydrukuje pasy z każdej sekcji dysz osobno. Może uda się coś na tej podstawie ustalić.

Wstaw foto ;)

(Wiadomość zmodyfikowana przez: Mazzieh47 dnia 10.09.2019 12:56)

avatar użytkownika
+ + +

BDG
wiadomości: 103
w Signs.pl od 25.03.2015
IP: 37.30.22.XXX

| 10.09.2019 13:09

Jutro wymieniamy taśmy sygnałowe pomiędzy płytą główną i sliderem. Wstrzymuję oddech i dam znać jaki będzie efekt.

avatar użytkownika
+

Warszawa
wiadomości: 13
w Signs.pl od 20.11.2018
IP: 79.184.35.XXX
Strona 2/3  1 2 3
REKLAMA:

REKLAMA
 
Signs.pl - Polska Reklama i Poligrafia © 1997-2022 ICOSWszystkie prawa zastrzeżone. ISSN 2657-4764