logo
FORUM
Polska reklama i poligrafiaFORUM

Czytnik restartujący dla kart Mutoh VJ

Strona 1/3  1 2 3

| 10.01.2020 18:01

Witam

Posiadam drukarkę Mutoh VJ 1614 z zasilaniem w atrament z baniaczków stojących na drukarce poprzez kasety w których są czytniki kart.
Dla tych którzy by pytali to atrament sunchemical + zestaw kard CMYK
Mutoh VJ 1614 z firmvare 2.03 Rip Colorgate.

Chciałbym drukować bez urzycia tych kart tak jak to było w moim poprzednim Mutoh VJ 1204 który to potrzebował tych kart tylko przy starcie.
Na drukarce 1614 drukuję się normalnie z kartami i nawet kiedy to wyjmę 4 szt kart drukarka wciąż drukuję dając sygnał dzwiękowy i wyświetlając komukikat "no chip card" lub "card read error".
Taka praca z drukarką przyznam jest uciążliwa ponieważ po zakończeniu druku bez tych kart muszę wyciągać kasety do połowy i wsunąć karty.
Zdarza się że po ponownym wsunięciu tych kart wyświetla się komunikat chip card broken i drukarka w jakiś tam sposób zeruję jeden z kolorów najczęściej czarny i karta jest do kosza.
Dodatkowa upiorność takiej pracy to to że czasem zdarza się że drukarka bez tych kart bardzo zwalnia i nie da się na czymś takim drukować.

Czytam ten servis Signs.pl dość często i można tu znaleźć kilka pomocnych odpowiedzi na wiele pytań.
Przeszukałem mam wrażenie wszystkie posty na temat czytników kart dla MutochVJ i nieznalazłem sensownego rozwiązania dla mojego pytania.

Zbliżając się do sedna zwracam się o pomoc, poradę lub wskazówki czy też gdzie nabyć czytnik restartujący dla kart Mutoh VJ.
Wiem że przy tym firmware nie będzie to łatwe lecz może ktoś ma zainstalowany taki reseter przy tym firmware mi coś podpowie.

avatar użytkownika
+

Irlandia
wiadomości: 21
w Signs.pl od 21.08.2018
IP: 89.204.221.XXX

| 10.01.2020 22:01

Sprawdź czy nie masz luzów na czujnikach obecności kaset. Takie mikroswiche na slotach kaset lub do testów je zewrzyj. Mój 1614 na wszystkich wersjach firmware zachowywał się dokładnie tak samo jak 1204. Karty tylko na start. Po wyjęciu kart czepia ci się o konkretny kolor czy losowo ?

avatar użytkownika
+ + + + + + + + + + + + +

wiadomości: 3944
w Signs.pl od 12.10.2009
IP: 109.95.92.XXX

| 10.01.2020 22:01

Nie powinno być żadnych luzów lecz pewny nie jestem. Ploter bez wypuszczonego druku czyli w oczekiwaniu "Ready to Print " po wyjęciu kart nic nie zgłasza. Lecz jak zacznę puszczać wydruk to drukarka poinformuje mnie ze kart brak i nie zacznie drukować. Gdy wysunę karty można cokolwiek drukować i zaraz po wypuszczeniu wydruku zabiorę karty spowrotem zgłasza ich brak kart. Drukarka bez tych kart nawet nie wykona nozzle test i nie będzie czystości głowic.

avatar użytkownika
+

Irlandia
wiadomości: 21
w Signs.pl od 21.08.2018
IP: 51.37.70.XXX

| 10.01.2020 22:01

Przepraszam może lekko nie zrozumiałe. Gdy wypuszcze wydruk i potem wysunę karty można cokolwiek drukować i zaraz po wypuszczeniu wydruku zabiorę karty spowrotem zgłasza ich brak kart ale wydruk idzie dalej

avatar użytkownika
+

Irlandia
wiadomości: 21
w Signs.pl od 21.08.2018
IP: 51.37.70.XXX

| 11.01.2020 15:01

Pisząc tego posta liczyłem na osoby, które coś wiedzą na temat drukarek Mutoh VJ długo nie musiałem czekać odpisał Aikon za co dziękuję .
Na tym forum ty i jeszcze kilka innych osób mają pojęcie o Mutohach i mogą pomóc.

Jestem w mojej pracowni i wykonałem kilka testów aby potwierdzić lub wykluczyć przyczynę problemu z kartami.
Tak więc sprawdziłem kasety i żadnych luzów nie ma, maszyna reaguję na próbę wyjęcia kaset prawidłowo.
Wykonam kilka testów rozpoczynając start drukarku z kartami.
A więc drukarka uruchamia się a na ekranie "Ready to print" wyciągam karty i maszyna nie daje żadnych sygnałów dzwiękowych i na ekranie wciąż "Ready to print"
Test 1 Nozzle test
Nozzle test drukarka wykonała poprawnie, maszyna nie daje żadnych sygnałów dzwiękowych i na ekranie wciąż "Ready to print"
Test2 Cleaning head
Cleaning head drukarka rozpoczyna i po 5 sekundach sygnał dzwiękowy i na ekranie "[KY] ink end" czyszczenie głowicy zatrzymuję się dopóki nie załaduję karty [KY]
Po załadowaniu kart [KY] drukarka zgłasza że potrzebne są jej pozostałe karty [MC]
Test3 wypuszczenie wydruku
wypuszczenie wydruku drukarka rozpoczyna i po 5 sekundach sygnał dzwiękowy i na ekranie "[KY] ink end" drukarka wciąż kontynuuję drukowanie i po jego zakończeniu nie podejmię ządnej czynności dopóki nie załaduję wszystkich kart.
Czasem po wypuszczeniu wydruku wywala "[CMYK] ink end" lub "[CMYK] Read error"

Biorąc to wszystko pod uwagę co opisałem powyżej oraz informacja od Aikon że Mutoh VJ 1614 z firmware 2.03 powinien potrzebować tych kart tylko po starcie drukarki i niepotrzebuje tych kart aż do ponownego restartu maszyny.
Do tej pory myślałem że ten firmware jest sprawcą kontroli kart z drukatką przed każdym wydrukiem lecz tak nie jest.
Moje pytanie do was i spostrzeżenia oczewiście nie podparte niczym, tak więc: może w ustawienach drukarki czy też w ustawieniach serwisowych jest przestawione na tzw: sprawdzaj karty czy też poziom atramentu przed drukiem.?
Czy tak jest naprawdę niewiem.
Czy może są jakieś ustawienia defaultowe co przestawi tą opcje jeśli takowa istnieje.
Może należy wysłać ponownie firmware z tą samą wersja (o ile to możliwe)?
Tę drukarkę mam z drugiej ręki więc pracuję tak od początku.
Czekam na opinie od osób, które zetknęły się z czymś takim bo jak już wiem, inni urzytkownicy drukują tym Mutohem bez kart i jak u innych to działa to i u mnie to też musi działać.

avatar użytkownika
+

Irlandia
wiadomości: 21
w Signs.pl od 21.08.2018
IP: 89.204.221.XXX

| 12.01.2020 15:01

A nie używasz czasem oryginalnych litrowych kart UMS albo ULS ? Na kanałach KY ?

avatar użytkownika
+ + + + + + + + + + + + +

wiadomości: 3944
w Signs.pl od 12.10.2009
IP: 83.6.1.XXX

| 12.01.2020 19:01

Kart mam kilka rodzajów począwszy on 1l do 440ml i na każdych działa działa tak samo. Nie próbowałem 220ml ale myślę że to nic nie zmieni. Czasami a nawet dość często wywala CMYK więc myślę że problem jest gdzieś indziej. Od 2 lat tak drukuje i prawie się z tym pogodziłem lecz teraz postanowiłem napisać do was bo może jest jakiś pomysł na na to.

avatar użytkownika
+

Irlandia
wiadomości: 21
w Signs.pl od 21.08.2018
IP: 51.37.48.XXX

| 12.01.2020 20:01

Dodam jeszcze że swego czasu miałem obie drukarki czyli 1204 I 1614 i używałem kart do obu maszyn i w 1204 było ok a w 1614 ten problem występował.

avatar użytkownika
+

Irlandia
wiadomości: 21
w Signs.pl od 21.08.2018
IP: 51.37.48.XXX

| 12.01.2020 20:01

Dodam jeszcze że swego czasu miałem obie drukarki czyli 1204 I 1614 i używałem kart do obu maszyn i w 1204 było ok a w 1614 ten problem występował.

avatar użytkownika
+

Irlandia
wiadomości: 21
w Signs.pl od 21.08.2018
IP: 51.37.48.XXX

| 13.01.2020 13:01

Moja przygoda z Mutohem jak na razie zakończła się na Spitfire z 2008 roku, który drukuje u nas do dziś.
Później były Mimaki z autoreseterem lub po prostu chipami dodawanymi firmowo do farb.

Czytając to, co napisaliście, zastanawiam się - po co tak mieszać z tymi kartami - wkładać, wyciągać, wkładać, wyciągać? Używałem zawsze atramentu z butli, w tym w większości SunChemical i za bodajże 20-25ł/szt kupuję karty po prostu. Czy chodzi o oszczędzanie kart? Nie jest to skórka za wyprawkę?

avatar użytkownika
+ + + +

Wrocław
wiadomości: 149
w Signs.pl od 05.03.2004
IP: 83.17.105.XXX
Strona 1/3  1 2 3
REKLAMA:

REKLAMA
 
Signs.pl - Polska Reklama i Poligrafia © 1997-2020 ICOSWszystkie prawa zastrzeżone. ISSN 2657-4764