Atria - fiński producent wędlin i porcjowanych produktów mięsnych - wprowadził nowy rodzaj opakowań, bazujących na stworzonym przez Stora Enso rozwiązaniu DeLight Solution i wykorzystujących odnawialny karton dedykowany dla opakowań dostosowanych do zmiennych temperatur. Jak wynika z badań konsumenckich przeprowadzonych przez firmę Atria, spotkało się ono z pozytywnym przyjęciem ze strony klientów.
Rozwiązanie to zostało zastosowane przez firmę Atria przy wprowadzaniu na rynek nowych produktów wędliniarskich - Kulinaari. Jest to pierwszy przypadek wykorzystania tego rodzaju tacki kartonowej na rynku wędlin i produktów mięsnych przeznaczonych do kanapek. Opakowanie posiada nową kartonową i przesuwaną pokrywę, która gwarantować ma, że nawet po otwarciu przechowywany w lodówce produkt zachowuje świeżość.
Nowe opakowanie zawiera też specjalne przesłanie firmy Atria skierowane do jej klientów: Gdy opakowanie po prostu wrzucasz do pojemnika na rzeczy poddawane recyklingowi, eliminując tym samym jego negatywny wpływ na środowisko naturalne, możesz w pełni oddać się przyjemnościom wynikającym ze smacznego jedzenia. Ma to stanowić odpowiedź na oczekiwania klientów, które wiązały się przede wszystkim ze zminimalizowaniem ilości odpadów generowanych przez opakowania spożywcze.
Jak wskazują badania przeprowadzone w pierwszych tygodniach po wprowadzaniu Atria Kulinaari na rynek, nowy produkt jest zauważalny dla klientów i łatwy do znalezienia na półce sklepowej - w dużej mierze przyczyniać ma się do tego nowe, wyróżniające się na tle pozostałych wyrobów opakowanie.
Zastosowana w kartonie plastikowa warstwa chroniąca przed powietrzem zapewniać ma długoterminową świeżość wyrobów z serii Kulinaari. Opakowanie Stora Enso DeLight Solution jest wytwarzane z kartonu Trayforma Performance, zawierającego specjalną plastikową obręcz uszczelniającą, chroniącą przed dopływem powietrza. Technologia ta została stworzona i opatentowana przez Stora Enso. Opakowanie posiada też specjalną powłokę wewnętrzną, która pełni funkcję dodatkowej warstwy ochronnej. W przeciwieństwie do większości opakowań na gotową, schłodzoną żywność, puste tacki i pokrywki po wyrobach z rodziny Kulinaari można poddać recyklingowi wraz z innymi odpadami wykonanymi z kartonu.
Źródło: Stora Enso Polska
www.storaenso.com