Oryginalny pomysł na promocję regionu, wykorzystujący modę na gotowanie i poszukiwanie kulinarnych atrakcji. Książka kucharska pełni również funkcję przewodnika po atrakcjach turystycznych województwa, ukazując bogactwo i różnorodność kuchni śląskiej, zagłębiowskiej, jurajskiej i beskidzkiej – wszystkie zaprezentowane 143 wyroby znajdują się na krajowej Liście Produktów Tradycyjnych. Anegdoty, fakty, „apetyczne” zdjęcia prowokują do czytania, gotowania i podróżowania. Wysoka jakość projektowa i wydawnicza idzie w parze z myśleniem o udogodnieniach dla użytkowników. Podzielenie publikacji na cztery „brulionowe” części, symbolizujące notowane przez pokolenia przepisy, oraz specjalny system służący do ich zawieszenia ułatwiają korzystanie z książki w kuchni.
O kolekcji Ślaska Rzecz 2018
„Trzynasty konkurs jawi się jako milowy krok, który być może zostanie zapamiętany jako przekroczenie Rubikonu dzielącego dwa światy – świat wytwórców powielających schematy i tych którzy współtworzą przyszłość. Tych, którzy nie tylko produkują i budują swoje bogactwo na pracy, ale tych którzy poprzez pracę tworzą kulturę. Uczestnikom – projektantom i wytwórcom, organizatorom, a przede wszystkim laureatom gratuluję – jesteście twórcami lepszej codzienności” – napisała w liście do organizatorów i uczestników konkursu prof. Czesława Frejlich, przewodnicząca jury.