logo
FORUM
Polska reklama i poligrafiaFORUM

JV3-160SP - problem z drukiem Bi

Strona 1/3  1 2 3

| 27.11.2013 14:11

Witam serdecznie,

Założyłen ten wątek, ponieważ mam pewien problem z mimakiem, a konkretniej - z drukiem w obu kierunkach. Problem polega na tym, że ploter nie drukuje pasów od lewej do prawej na całej szerokości materiału tzn. jeśli puszcze druk na mniejszej szerokości to jest ok (no może z wyjątkiem tego, że przy lewej krawędzi się trochę rozjeżdża). Próbowałem na mediumm 1370mm i 1100mm (które to wartości nota bene ploter źle odczytuje - 1340/1350mm i 1067) i to samo, dziś jeszczę sprawdzę na 1600. Problem ten występuję zarówno przy druku z plików jak i kalibracji Fine Bi (która to jest drukuje na całej szerokości).

Co prawda test enkodera wywala błąd, ale nie w konkretnym miejscu - na 1900mm to gdzies 1890, na 1000mm to 989 (czy coś około tego).

Poprawiałem odczytywanie krawędzi (adjust edge), robilem kwadrat 500mm(x OK, Y byl 502mm) , nie wiem co jeszcze mógłbym sprawdzić. Czy czujnik enkodera wystarczy przedmuchać powietrzem, czy wymaga raczej czyszczenia płynem?

Może ktoś z Was się spotkał z takim problemem i wie jak go rozwiązać? Będę bardzo wdzięczny za wszzelkie porady i wskazówki.

Pozdrawiam,
Tomek

brak ikonki
+ +

Śląskie
wiadomości: 32
w Signs.pl od 28.06.2013
IP: 94.251.238.XXX

reklamarudniki reklamarudniki | 27.11.2013 14:11

Nie bardzo rozumie o co Ci chodzi bo pobieżnie przeczytałem, ale rozmiary dobrze odczytuje, bo dodaje po 1,5cm marginesu z każdej strony..

Pasek enkodera wyczyść denaturatem albo sprężonym powietrzem.

Ps. od kiedy masz do czynienia z tym ploterem bo wydaje mi się że góra od godziny.

-----------------

reklamarudniki

| 27.11.2013 15:11

Mam z nim do czynienia od niedawna.

Chodzi o to, że drukując w trybie dwukierunkowym na całej szerokości materiału nie drukuje od lewej do prawej, jest przerwa między pasami wydrukowanymi od prawej do lewej. Kiedy na medium 1370mm zaczynam druk od np. 1330mm to jest Ok.

PS. Pasek enkodera czyściłem.

(Wiadomość zmodyfikowana przez: tk dnia 27.11.2013 15:10)

(Wiadomość zmodyfikowana przez: tk dnia 27.11.2013 15:11)

brak ikonki
+ +

Śląskie
wiadomości: 32
w Signs.pl od 28.06.2013
IP: 94.251.238.XXX

reklamarudniki reklamarudniki | 27.11.2013 15:11

drukuje od od prawej do lewej a jak leci z powrotem to nie drukuje i zostawia pusty pas ?

-----------------

reklamarudniki

| 27.11.2013 16:11

Tak.

brak ikonki
+ +

Śląskie
wiadomości: 32
w Signs.pl od 28.06.2013
IP: 94.251.238.XXX

| 27.11.2013 16:11

fajnie opisane
czytam i nie mogę pojąć o co Tobie chodzi

masz na pewno włączony druk bi?

-----------------
www.wielkareklama.eu - Twoja reklama może być WIELKĄ reklamą ...

avatar użytkownika
+ + + +

Wieluń
wiadomości: 336
w Signs.pl od 30.03.2008
IP: 83.14.196.XXX

| 27.11.2013 16:11

Wrzucam obraz w ripa, rozciagam na cala szerokosc materialu, startuje druk Bi i leci pasek od stacji w lewo OK, z powrotem juz pusty biały pas, potem w lewo znowu OK.

Wrzucam obraz w ripa i nie rozciagam na cala szerokosc, tylko np. do polowy materialu i drukuje w obu kierunkach.

brak ikonki
+ +

Śląskie
wiadomości: 32
w Signs.pl od 28.06.2013
IP: 94.251.238.XXX

reklamarudniki reklamarudniki | 27.11.2013 20:11

Albo rip coś miesza albo w określonej pozycji karetki coś nie łączy na taśmach sygnałowych.

Spróbuj wrzucić duży plik do ripa w skali 1:1 i wydukować bez przeskalowywania w ripie.

Jaki masz w ogóle rip?

-----------------

reklamarudniki

| 27.11.2013 20:11

Sprawdź czy pasek enkodera nie spadł z prowadnic oraz czy jest własciwie naciągnięty. Być może nadszedł jego zasłużony koniec i czeka Cię wymiana.

Błędy enkodera podczas druku nie są sygnalizowane przez ploter i prawdopodobnie błąd enkodera jest tak duży że wypada poza tolerancję i ploter głupieje. W druku jednokierunkowym to się zdaża jeśli czujnik enkodaera jest brudny lub pasek na pewnym odcinku uległ zabrudzeniu ale jeśli w jednokierunkowym idzie to stawiam na fizyczne uszkodzenie / zużycie paska lub to że nie jest odpowiednio prowadzony w uchwytach. Należy tez sprawdzić wysokość czujnika względem paska - ale raczej to jest ta przyczyna o której piszę czyli zużycie - tym bardziej jeśli pomiar enkodera podczas testu "enkoder test" wychodzi nieprawidłowy. A zdecydowanie wychodzi masakryczny bo 10mm na długosci w zasadzie dyskwalifikuje ploter do druku (już błąd rzedu dziesiątek mm jest widoczny w trybie BI a 10 to już przepaść).

Być może spadł tylko z prowadnic lub brak jest sprężyny do jego naciągu ew. jest totalnie zasyfiony od połowy i stąd te błędy ale wówczas nawet w trybie UNI musiałoby być widać że coś jest nie halo. Z resztą - może nawet widać tylko kolega o tym nie wspomniał??

Pozdr.
Marcin

avatar użytkownika
+ + + + + + + +

Gorzów Wlkp.
wiadomości: 1405
w Signs.pl od 30.10.2009
IP: 79.189.30.XXX

| 28.11.2013 15:11

Witam,

coś mi się wydaje Tomku, że widzieliśmy się w tym tygodniu
I chyba ustawiałem tą maszynę zanim ją kupiłeś. Jeśli po poluzowaniu paska przeniesienia napędu się wydarzyło, że nie czyta poprawnie pozycji to znaczy, że jednak musi chodzić jak stary traktor, żeby nie wywalała błędów. Swoją drogą enkoder warto wyczyścić i czytnik enkodera. Podejrzewam, że przeniesienie napędu generuje problem.... a pasek napędu karetki jest tak rozciągnięty, że już wypadałoby go wymienić.

Piotrek
DiPrinter.com

-----------------
Pozdrawiam
DiPrinter

brak ikonki
+ +

Warszawa
wiadomości: 57
w Signs.pl od 14.07.2012
IP: 212.87.241.XXX
Strona 1/3  1 2 3
REKLAMA:

REKLAMA
 
Signs.pl - Polska Reklama i Poligrafia © 1997-2021 ICOSWszystkie prawa zastrzeżone. ISSN 2657-4764