logo
KURIER
Polska reklama i poligrafiaKURIER

Makro: Książka „Sto receptur na sto lat niepodległości”

  PR 02.11.2018, przeczytano 910 razy
ilustracjastrzałka

Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, sieć hurtowni MAKRO Polska wydała bezpłatną książkę „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”, zawierającą historyczne receptury wraz z komentarzem profesora Jarosława Dumanowskiego oraz nowoczesne interpretacje tych przepisów autorstwa szefów kuchni z całej Polski. Książka wydana jest w ramach edycji specjalnej programu Polskie Skarby Kulinarne – Kulinarne Zjednoczenie Polski.


Artykuł pochodzi z portalu Signs.pl: https://www.signs.pl/makro%3A-ksiazka-_sto-receptur-na-sto-lat-niepodleglosci_,379990,artykul.html

W książce znajduje się 50 receptur historycznych oraz ich nowoczesne interpretacje. Szefowie kuchni przełożyli dawne przepisy na język współczesnej gastronomii oraz wzbogacili je o regionalne elementy i nowoczesne techniki kulinarne, dokonując tym samym symbolicznego zjednoczenia kulinarnego w wymiarze czasowym i regionalnym.

- Poprzez wydanie książki celebrujemy niezwykłą rocznicę oraz dokonujemy wspólnie kulinarnego zjednoczenia naszego kraju, przekazując również inspiracje szefom kuchni na całym świecie - jak mówi Magdalena Figurna, Menedżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej w firmie MAKRO Polska.

Książka zostanie bezpłatnie przekazana do ambasad Polski na całym świecie, szkół gastronomicznych, restauracji i hoteli biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej. Książka w wersji elektronicznej dostępna TUTAJ[PDF]

W tworzeniu książki brali udział tacy szefowie kuchni jak:

  • Paweł Serafin – szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie, który przewodniczy gronu ambasadorów,
  • Philippe Abraham – szef kuchni restauracji Petit Paris w Sopocie,
  • Michał Arciszewski – szef kuchni restauracji Prowincja w Supraślu,
  • Michał Bałazy – szef kuchni w restauracjach K1 Business Center,
  • Mariusz Bizub – szef kuchni Restauracji Zakopiańskiej w Zakopanem,
  • Przemysław Błaszczyk – szef kuchni restauracji Novo w Katowicach,
  • Dżenneta Bogdanowicz – szefowa kuchni Agroturystyki Tatarskiej Jurty w Kruszynianach,
  • Łukasz Cichy – szef kuchni Restauracji Biała Róża w Krakowie,
  • Marcin Czekalewski – szef kuchni Restauracji Oranżeria Hotel Rzeszów,
  • Katarzyna Daniłowicz – szefowa kuchni restauracji Olszewskiego 128 we Wrocławiu,
  • Janusz Fic – szef kuchni restauracji w hotelu Dwór Sieraków w Dobczycach,
  • Michał Grzywacz – szef kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie,
  • Wojciech Harapkiewicz – szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju,
  • Piotr Kaciuba – szef kuchni Zamku Dubiecko,
  • Grzegorz Labuda – szef kuchni restauracji Szafarnia 10 w Gdańsku,
  • Małgorzata Marchewka – szefowa kuchni Restauracji Folk Gospoda w Warszawie,
  • Adrianna Marczewska – szefowa kuchni Bistro Wuwu w Warszawie,
  • Michał Markowicz – szef kuchni restauracji w hotelu Odyssey Club Hotel Wellness & SPA w Dąbrowie,
  • Dominik Narloch – szef kuchni restauracji Cucina 88 w Poznaniu,
  • Iwona Niemczewska – szefowa kuchni restauracji Z Drugiej Strony Lustra w Szczecinie,
  • Mariusz Pieterwas – szef kuchni restauracji Krew i Woda w Gdyni,
  • Cezary Powała – szef kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie,
  • Jakub Reszka – szef kuchni restauracji ORZO w Poznaniu,
  • Jarosław Sak – szef kuchni restauracji Trybunalska City Pub w Lublinie,
  • Mariusz Siwak – szef kuchni Restauracji Hotelu Park w Szczecinie,
  • Szymon Sławiński – szef kuchni restauracji Modra Kuchnia w Poznaniu,
  • Bolesław Sobolewski – szef kuchni restauracji Na Kuncu Korytarza w Szczecinie,
  • Michał Szcześniak – szef kuchni restauracji Elixir w Warszawie,
  • Jarek Walczyk – szef kuchni restauracji Pink Lobster w Warszawie.

Źródło: MAKRO Polska

www.makro.pl

PR - Tekst opublikowany bezpłatnie na podstawie promocyjnych materiałów prasowych. Redakcja nie odpowiada za jego treść.

REKLAMA

Komentarze

Zaloguj się i dodaj komentarz

Najnowsze w tym dziale

Czeka nas kryzys stulecia, jakiego nie widzieliśmy od czasów II WŚ. Analitycy Banku Światowego straszą nas swoimi prognozami. Cóż, koronawirus zbiera swoje żniwo, a gospodarka, podobnie jak ludzie dotknięci chorobą, boryka się z powirusowymi powikłaniami. Jednak nie dotyczy to wszystkich… W czasie gdy inni cierpią katusze, serwis Amazon notuje rekordowe obroty i...
RECMA: Starcom liderem agencji mediowych w Polsce
Międzynadrowowa firma audytorska RECMA opublikowała najnowszy raport  „Overall 2019 Activity Volume” dla najważniejszych rynków światowych, w tym Polski.  Według raportu agencja mediowa Starcom, należąca do Publicis Groupe, umocniła się na  pozycji lidera agencji mediowej w Polsce, a Zenith (Publicis Groupe) awansował w rankingu na 4 miejsce.
Covid-19 a zmiany w zachowaniach konsumentów
Pomimo tego, że dla wielu osób pandemia dobiega końca i panuje coraz powszechniejsze poczucie wracania do „normalności”, to nie ulega wątpliwości, że życie codzienne zmieniło się nieodwracalnie. Maciej Nałęcz, analityk sektorowy Santander Bank Polska, wskazuje 3 główne trendy zmian, które już teraz można zauważyć w zachowaniach konsumenckich.
Olympus Imaging funkcjonuje bez utrudnień dla klientów
Niedawno marka Olympus podpisała porozumienie z Japan Industrial Partners dotyczące przeniesienia działalności Olympus Imaging (aparaty fotograficzne i rejestratory dźwięku) do nowej firmy. Użytkownicy produktów tej marki nie powinni martwić się o usługi związane z naprawami gwarancyjnymi, bo te realizowane są w normalnym trybie. Ponadto firma nie zwalnia tempa i intensywnie...
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska z nowym logo
Logo Mońki składa się z ilustracji oraz logotypu. Ilustracja przedstawia wypasającą się na łące krowę, co ma wprowadzać szerszy kontekst marki, której produkty są naturalne i wytwarzane według tradycyjnej receptury z regionu Podlasia.
 
Signs.pl - Polska Reklama i Poligrafia © 1997-2020 ICOSWszystkie prawa zastrzeżone. ISSN 2657-4764