logo
FORUM
Polska reklama i poligrafiaFORUM

mutoh 1204 diagnoza usterki

| 12.10.2021 18:10

hej
mój stary matoł zaczął troszkę bardziej świrować niż dotychczas , wali znany błąd enkodera ale pomimo nowego paska , po ok 70 cm zaczyna zbierać jakby błędy odczytu pozycji - rozjeżdża wydruk , a po trzecim takim błędzie wywala całkowicie . kiedyś pomagało wytarcie paska , już nie pomaga . pozatym przy wysyłaniu jobu prawie za pierwszym razem jest job fail . trzeba wysyłać ponownie i wtedy idzie (zmiana routera nie pomogła) .
oprócz tego sporadycznie podczas druku głowica zaczynała piszczeć i drukować albo czerń albo jakieś błędy .
zdarza się rzadko jakiś problem z kartą czipa farby i czasami już nie chce odczytać karty i muszę wkładać nową ...
ogólnie szkoda mi się go pozbywać bo głowica sprawna i nadal drukuje bardzo ładnie a ja rzadko mam coś większego niż 120 cm .

gdzie by szukać przyczyny tych błędów ?

avatar użytkownika
+ + + + + + + + +

bielsko
wiadomości: 1599
w Signs.pl od 31.01.2008
IP: 46.204.21.XXX

| 13.10.2021 11:10

Podmień czujnik enkodera CR na nowy.

avatar użytkownika
+ + + + + + + + + + + + +

wiadomości: 4220
w Signs.pl od 12.10.2009
IP: 83.31.211.XXX

| 13.10.2021 18:10

Aikon, 2021-10-13 11:36
Podmień czujnik enkodera CR na nowy.

a co myślisz o wysypach druku zanim zacznie ? w ploterze jest jakas sieciówka która może generować błędy czy całość jest zintegrowana z płytą główną ?

avatar użytkownika
+ + + + + + + + +

bielsko
wiadomości: 1599
w Signs.pl od 31.01.2008
IP: 46.204.21.XXX

| 14.10.2021 10:10

Sieć zintegrowana jest z płytą główną ale zaczął bym pierw od kompa, systemu, onyxa. Choć Onyx jak już zripuje to tylko przesyła dane zapisane na dysku.

avatar użytkownika
+ + + + + + + + + + + + +

wiadomości: 4220
w Signs.pl od 12.10.2009
IP: 83.31.211.XXX

| 15.10.2021 08:10

Aikon, 2021-10-14 10:53
Sieć zintegrowana jest z płytą główną ale zaczął bym pierw od kompa, systemu, onyxa. Choć Onyx jak już zripuje to tylko przesyła dane zapisane na dysku.


nic innego nie robi problemów . tzn może onyx bo od czasu przeniesienia na ssd reaguje z opóźnieniem ale niewiem jak temu zaradzić . czujnik zamówiłem i będę próbować podmianki

avatar użytkownika
+ + + + + + + + +

bielsko
wiadomości: 1599
w Signs.pl od 31.01.2008
IP: 46.204.20.XXX

| 15.10.2021 13:10

To by trzeba jakiego speca od IT. Może coś na chwilę blokuje port 9100. Onyx w systemie potrafi być chimeryczny, nieraz drivera nie lubi nieraz .prinst się posypie. Jak to w wingrozie odinstalować, zainstalować, przeinstalować, wyinstalować, zdebagować, napisać na nowo i nieraz jest tadam... :-)

avatar użytkownika
+ + + + + + + + + + + + +

wiadomości: 4220
w Signs.pl od 12.10.2009
IP: 83.31.211.XXX

| 20.10.2021 22:10

a sprawdzales w menu serwisowym odczyty enkodera przy recznym przeswaniu? tam fajnie po cyferkach wykluczysz problem z enkoderem

brak ikonki
+ +

Bolesławiec
wiadomości: 35
w Signs.pl od 02.02.2012
IP: 78.10.254.XXX

| 21.10.2021 07:10

lendo, 2021-10-20 22:48
a sprawdzales w menu serwisowym odczyty enkodera przy recznym przeswaniu? tam fajnie po cyferkach wykluczysz problem z enkoderem
hmmm ale w jaki sposób?

avatar użytkownika
+ + + + + + + + +

bielsko
wiadomości: 1599
w Signs.pl od 31.01.2008
IP: 46.204.19.XXX

| 21.10.2021 13:10

a sprawdzales w menu serwisowym odczyty enkodera przy recznym przeswaniu? tam fajnie po cyferkach wykluczysz problem z enkoderem


Tym sprawdzisz tylko czy czujnik działa, ale niestety nie zobaczysz czy dobrze działa. Ten test jest na ozdobę praktycznie nic nie daje.

avatar użytkownika
+ + + + + + + + + + + + +

wiadomości: 4220
w Signs.pl od 12.10.2009
IP: 83.31.188.XXX
REKLAMA:

REKLAMA
 
Signs.pl - Polska Reklama i Poligrafia © 1997-2021 ICOSWszystkie prawa zastrzeżone. ISSN 2657-4764