logo
FORUM
Polska reklama i poligrafiaFORUM

Roland Camm-1 CM-500 problem z uruchomieniem

| 04.01.2020 11:01

Cześć. Trafiłem za niewielkie pieniądze CM-500 "długo leżakowany". Nie mam opisu jak to maleństwo odpalić.

Sterowniki ściągnąłem z : http://download.rolanddg.jp/en/cutting.html#pnccm
Kabel Parallel mam podłączony pod nowego "śledzia" (kontroler LPT na PCI KOUWELL KW-220N-2 z LPT)", bo w moim kompie na płycie LPT już nie było,

Program do cięcia to Corel 9 (próbowałem też Stika ze strony Rolanda) oraz system XP - Profesional na osobnej partycji (standardowo pracuję na Win7 64 bit). Chwilowo żadnego Antywirusa, ani włączonej Zapory.

CM-500 zainstalowany jako drukarka, widoczny w systemie i Corelu, bez problemu odpala samodzielny test cięcia, mierzy folie itp., ale przy próbie "druku" ( w Corel oczywiście 0,001mm) wywala błąd druku widoczny w panelu sterowania - czyli nie wycina niczego. :-(

Czy CM-500 może mieć inaczej podłączone Piny w kablu LPT (kupiłem standardowy - drukarkowy)? Trzeba coś ustawić w Biosie? Nie każdy śledź LPT z nim zadziała?

Proszę o pomoc i sugestie. Z góry wieelkie dzięki DOBRZY LUDZIE. :-)

brak ikonki
?

wiadomości: 2
w Signs.pl od 03.01.2020
IP: 83.23.36.XXX

| 04.01.2020 15:01

A ten Roland nie ma wyjścia szeregowego RS-232 wtedy z przejściówką pod USB nawet powinno działać

Ewentualnie program zewnętrzny typu Easy Sign, a najprościej to stary komp z Windows XP za 200-300 zł ze złączami RS232 i LPT

brak ikonki
?

pomorskie
wiadomości: 1
w Signs.pl od 24.12.2019
IP: 185.241.196.XXX

| 04.01.2020 16:01

Dzięki, Niestety... w instrukcji mam RS232 jako dugie gniazdo, ale w realu 2 x LPT, czyli jeden (parallel) jako gniazdo i drugi (serial) jak wtyczka. Tak wygląda to w instrukcji: https://www.manualslib.com/manual/1293574/Roland-Cm-500.html?page=12#manual
a tak w realu:

Miniaturka


Czyli - jeśli dobrze rozumiem- jestem skazany na LPT. :-(
Chyba, ze mam ten drugi port (serial) połączyć kablem przejściówką LPT-RS232 i dalej przejściówką RS 232-usb już do Kompa.. Trochę dziwny wydaje mi się taki "przedłużacz... Zadziała?

Sugerujesz, ze to wina śledzia LPT na PCI w komputerze albo gniazda Parallel?? Nie są potrzebne jakieś dodatkowe ustawienia, przepięcie albo scrossowanie pinów we wtyku LPT?

(Wiadomość zmodyfikowana przez: Herethic dnia 04.01.2020 17:09)

brak ikonki
?

wiadomości: 2
w Signs.pl od 03.01.2020
IP: 83.23.62.XXX

| 04.01.2020 18:01

Jakiego kabla masz użyć nie wiem. Rolanda tnącego nigdy nie miałem za to mutoha serii SC i owszem, zakładam że rozwiązania podobne a standardy złącz na pewno takie same.
U Ciebie pierwsze gniazdo, to duże standardu centronics to LPT
Drugie gniazdo DB25 to port RS 232 C. Literka C oznacza że działa na poziomach 0V i 5V. To z kolei oznacza że powinien sobie z nim poradzić każdy komp łącznie z laptopami.
Możesz użyć albo jednego albo drugiego. Na ogół pewniej tnąciaki działały na RS, choć z kolei LPT w przypadku Mutoha dawało możliwość komunikacji dwukierunkowej. W biosie jeśli mnie pamięć nie myli port musiał być ustawiony na tryb EPP.
W mutohu musiał być kabel krosowany coś jak zero modem. Jeśli rolek ma podobnie to popatrz w googlowni na kabel zero modem db25/db9.
No i potencjalnie najważniejsze, pamiętaj ze zarówno LPT jak i RS to nie plug and play. Musisz ręcznie skonfigurować np nr portów. Zobacz w menagerze urządzeń jakie nr portów przypisuje komputer twojej karcie i jakie nr portów RS są dostępne. Na jaki nr portu próbuje wysyłać dane Corel czy też inny program którego używasz.

avatar użytkownika
+ + + + + + + + + + + + +

wiadomości: 3884
w Signs.pl od 12.10.2009
IP: 83.31.90.XXX

| 05.01.2020 22:01

kiedyś modemy do internetu były podłączane na takie przewody z przejściem pod com. poszukaj program do cięcia "rolanda" dodaj sterownik do katalogu od cm'a i ustaw port com w ustawieniach.

brak ikonki
+ +

Drohiczyn, podlaskie
wiadomości: 21
w Signs.pl od 25.02.2013
IP: 37.47.10.XXX

| 08.01.2020 13:01

Spróbuj ustawić grubość linii cięcia w Corelu na 0,002

brak ikonki
+ +

Wrocław
wiadomości: 11
w Signs.pl od 30.10.2013
IP: 217.99.247.XXX

| 09.01.2020 15:01

Pewnie próbowałeś ale dla pewności - ustaw kontur na włosowy, wypełnienie: brak. Upewnij się, że rozmiar strony w corelu masz taki sam jak w preferencjach (we właściwościach drukarki w panelu sterowania).

avatar użytkownika
+ +

wiadomości: 6
w Signs.pl od 25.11.2012
IP: 89.234.230.XXX
REKLAMA:

REKLAMA
 
Signs.pl - Polska Reklama i Poligrafia © 1997-2020 ICOSWszystkie prawa zastrzeżone. ISSN 2657-4764