Około 83 mln litrów wody i 677 tys. kg CO2 - tyle zaoszczędzili uczniowie z polskich szkół, przygotowując blisko 85 tys. roślinnych posiłków w ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego PrzyGotujmy Lepszy Świat. Do udziału w kampanii, organizowanej przez markę Knorr we współpracy z ProVeg, zarejestrowało się ponad 1000 szkół z całej Polski.
28.07.2021 | przeczytano: 707 razyAnia Dąbrówka, córka Natalii Kukulskiej i Michała Dąbrówki nagrała piosenkę, która rozpoczyna rewolucję żywieniową. A to wszystko w ramach programu Knorr PrzyGotujmy lepszy świat. Utwór o tym samym tytule zachęca młode pokolenie do jedzenia większej liczby warzyw i kasz w trosce o naszą planetę. Akcja skierowana jest do uczniów klas 1-3 szkoły podstawowej. Jej Partnerem Głównym jest Knorr, a Merytorycznym ProVeg Polska. 15 września odbędzie się również live, który zainauguruje pierwszą edycję tego długoterminowego programu. Poprowadzi go Daria Ładocha. Jej gośćmi będą ambasadorzy kampanii: Ania Dąbrówka i Joanna Lotkowska z ProVeg.
08.09.2020 | przeczytano: 3104 razyW sobotę 22 sierpnia obchodzony jest Światowy Dzień Mleka Roślinnego. Z tej okazji rozpoczyna się kampania społeczna „Muuu-sisz spróbować!”. ProVeg zachęca w niej do spróbowania roślinnych zamienników mleka. Międzynarodowa organizacja, która działa na rzecz budowania świadomości żywieniowej, wyjaśnia też, dlaczego są one dobre dla zdrowia i środowiska. Parterami kampanii są supermarket online Frisco oraz marka napoju AdeZ.
21.08.2020 | przeczytano: 405 razyWedług raportu Polska na Talerzu 2019 aż 89% gospodarstw domowych wybiera na co dzień tradycyjną, polską kuchnię. Polacy jedzą przy tym bardzo monotematycznie, bazując przede wszystkim na tłustych i mięsnych daniach, jednocześnie ograniczając liczbę spożywanych warzyw. Pomimo tego, że w ostatnich latach świadomość dotycząca zalet zdrowego odżywiania sukcesywnie rośnie, to wdrażanie zmian w diecie Polaków postępuje stosunkowo wolno. Wciąż brakuje też przystępnie zaprezentowanych i uporządkowanych źródeł na temat zdrowej, urozmaiconej diety oraz jej wpływu na środowisko. Dlatego Knorr, we współpracy z ekspertami z ProVeg, zainicjował kampanię edukacyjną PrzyGotujmy Lepszy Świat, skierowaną do uczniów klas 1-3 szkoły podstawowej. To właśnie te najmłodsze pokolenia poprzez swoje wybory żywieniowe już niedługo będą decydowały o przyszłości świata. W ramach kampanii opracowane zostały scenariusze lekcji szkolnych oraz ruszyły zapisy do programu dającego najaktywniejszym szkołom i klasom możliwość zdobycia atrakcyjnych nagród.
21.08.2020 | przeczytano: 2051 razyZnamy zwycięzców XVI edycji konkursu Złote Spinacze organizowanego przez Związek Firm Public Relations. W tym roku Jury nagrodziło projekty w 32 kategoriach konkursowych i przyznało: 20 Złotych, 34 Srebrnych oraz 28 Brązowych Spinaczy.
11.12.2018 | przeczytano: 1743 razyW dniach 2-14 grudnia w Katowicach odbywa się konferencja ONZ w sprawie zmian klimatu - COP24. ProVeg bierze udział w wielu wydarzeniach podczas konferencji i wzywa do zajęcia się przemysłową hodowlą zwierząt jako zagrożeniem dla klimatu. Masowa hodowla zwierząt odpowiada globalnie za ok. 14,5% emisji gazów cieplarnianych wynikających z ludzkiej aktywności. Jest jeszcze wiele do zrobienia w kwestii poprawy świadomości tego palącego problemu – z ponad 200 oficjalnych „imprez towarzyszących” na COP24, bardzo niewiele zajmuje się tematem żywienia.
05.12.2018 | przeczytano: 1165 razyDnia 22 sierpnia obchodzimy Światowy Dzień Mleka Roślinnego, zapoczątkowany w 2017 przez koalicję organizacji na czele z ProVeg International, międzynarodową organizacją działającą na rzecz świadomości żywieniowej, i platformą Plant Based News. Z tej okazji ProVeg Polska startuje z kampanią społeczną, w ramach której promuje etyczne, zdrowe i przyjazne środowisku alternatywy dla mleka pochodzenia zwierzęcego. W ramach tegorocznej kampanii na wiatach przystankowych w Warszawie zobaczymy citylighty zachęcające do zamiany mleka krowiego na alternatywy roślinne. Dodatkowo na specjalnie stworzonej stronie internetowej kampanii worldplantmilkday.pl ruszyło 7-dniowe wyzwanie „7 dni bez mleka!”, a topowe wegańskie lokale gastronomiczne będą serwowały kawę i desery na bazie mleka roślinnego w specjalnej cenie lub z bonusami dla klientów.
16.08.2018 | przeczytano: 1033 razy1 | ||
Strona 1/1 (artykułów: 7) |