logo
KURIER
Polska reklama i poligrafiaKURIER

Stora Enso bada wpływ opakowań na ekologię systemów żywnościowych

  PR 01.06.2023, przeczytano 658 razy

Stora Enso opublikowała swoje najnowsze badania, rzucające – jak podkreśla – nowe światło na znaczenie opakowania w kontekście zwiększenia proekologiczności systemów żywnościowych. W raporcie zatytułowanym „Opakowania spożywcze dla lepszych systemów żywnościowych” firma wskazuje 13 czynników wpływających na łańcuch wartości związany z opakowaniem spożywczym. Stymulowane przez innowacje i ścisłą współpracę jego uczestników, sugerowane przez firmę zmiany mają zwiększyć neutralność klimatyczną, bioróżnorodność i rozwój społeczny.


Artykuł pochodzi z portalu Signs.pl: https://www.signs.pl/stora-enso-bada-wplyw-opakowan-na-ekologie-systemow-zywnosciowych,400237,artykul.html

Stora Enso podkreśla, że bazujące na włóknach drzewnych opakowanie stanowi podstawę zrównoważonych systemów żywnościowych, głównie z uwagi na odnawialność surowca, z jakiego jest wykonane, możliwość jego odzysku i niezawodność w kontekście zabezpieczenia znajdującej się w środku żywności. W swoim raporcie firma wskazuje na nową rolę, jaką ma spełniać opakowanie w walce z ukrytymi kosztami socjalnymi i gospodarczymi, tworzonymi przez współczesne systemy żywnościowe. Zdaniem Stora Enso kluczowym zagadnieniem jest zwiększenie ich proekologiczności poprzez działania takie jak: wspieranie i promowanie zdrowego trybu odżywiania, ograniczanie marnowania żywności oraz rozwijanie nowych materiałów opakowaniowych – kompostowalnych bądź bazujących na odpadach.

Tiina Pursula, SVP Sustainability w firmie Stora Enso mówi:

- Systemy żywnościowe odgrywają kluczową rolę w stworzeniu i zabezpieczeniu cyrkularnej przyszłości, bazującej na bioróżnorodności i przyjaznej klimatowi. Musimy bliżej się im przyjrzeć stosując holistyczne podejście i zastanowić się w jaki sposób każdy z nas może przyczynić się do wprowadzenia zmian, choćby w kontekście zdrowszego, bazującego na surowcach roślinnych trybu odżywiania się czy zapobiegania marnowaniu żywności. Dzięki temu będziemy w stanie znacząco zmienić sposób wytwarzania, transportu i konsumpcji produktów spożywczych.

Stora Enso wskazała w swoim raporcie 13 obszarów, w których upatruje największe możliwości wpływu na ww. kwestie. W publikacji przedstawiono warunki, jakie – zdaniem firmy – należy spełnić dla każdego ze wspomnianych obszarów, by owe zmiany mogły być skutecznie wprowadzone. Stora Enso wymienia tu m.in. innowacje, technologię, finanse a także „dobre praktyki” w zakresie bardziej wydajnego sortowania odpadów, zwiększanie wskaźnika recyklingu oraz stworzenie całego rynku surowców pochodzących z drugiej ręki, co poprawiłoby ich cyrkularność zgodną z zasadami GOZ. Wskazane przez firmę obszary i warunki oddziaływania wymagają też – co podkreślono w raporcie – zaangażowania wielu stron i interesariuszy, by cały projekt mógł zakończyć się sukcesem.

Phillip Hanefeld, SVP ds. innowacji i działalności badawczo-rozwojowej w firmie Stora Enso, dodaje:

- W ramach całego łańcucha wartości uwzględniającego obszar opakowań, a nawet poza nim, mamy już obecnie odpowiednią wiedzę w zakresie innowacji, która pozwala nam wykorzystywać wskazane w raporcie możliwości i przyspieszać tym samym proces przekształcania całego systemu żywnościowego. Żywimy głęboką nadzieję, że przekazane w tej publikacji informacje wpłyną na zacieśnienie więzów i bliższą, tak konieczną współpracę pomiędzy różnymi podmiotami. To zaś pozwoli na zoptymalizowane wykorzystywanie naszych wspólnych zasobów i uczyni sugerowane w raporcie zmiany realnymi.

Raport wskazuje na konieczność współpracy czołowych producentów i firm działających w sektorach żywności i napojów. Stora Enso zorganizowała w ostatnim czasie webinarium, podczas którego zaprezentowane zostały wyniki zamówionych przez nią badań. Firma chce bowiem – jak zapewnia – w dalszym ciągu odgrywać rolę lidera w adoptowaniu i integrowaniu odnawialnych, bazujących na włóknach materiałów w różnego rodzaju rozwiązaniach opakowaniowych, a tym samym – w strategicznym przekształcaniu obecnych systemów żywieniowych.

  • Raport zawierający wyniki badań dostępny jest TUTAJ.

Źródło: Stora Enso Polska Sp. z o.o.

www.storaenso.com

PR - Tekst opublikowany bezpłatnie na podstawie promocyjnych materiałów prasowych. Redakcja nie odpowiada za jego treść.

REKLAMA

Komentarze

Zaloguj się i dodaj komentarz

Najnowsze w tym dziale

Druk24h z maszyną cyfrową Fujifilm Revoria Press PC1120
„Wreszcie możemy w pełni oddać kolorystykę naszej barwy firmowej w palecie Pantone 021” – tymi słowami Paweł Grot – prezes zarządu Druk24h podsumowuje niedawną inwestycję w nową, wysokowydajną maszynę cyfrową Fujifilm Revoria Press PC1120. Urządzenie, oferujące druk w trybie CMYK z dwoma kolorami dodatkowymi, w tym różowym, białym i lakierem bezbarwnym, od...
Canon zapowiada udział w targach drupa 2024
Pod hasłem „The Power to Move” firma Canon zaprezentuje na targach drupa 2024 szereg innowacji technologicznych, usług wsparcia, a także różnorodnych koncepcji współpracy z klientami. Pokazom na stoisku Canon będą towarzyszyć zespoły ekspertów, a wszelkie aktywności podejmowane przez firmę w trakcie targów drupa 2024 pomogą zrozumieć jak rozwiązania z obszaru druku...
Koenig & Bauer i CI Flexo na Konferencji Fleksografów
„Gamechanger” – takim mianem określił Paweł Krasowski – Technology Product Manager w firmie Koenig & Bauer (CEE) najnowszą maszynę fleksograficzną z oferty tego producenta – XD Pro, podczas swojego wystąpienia w ramach Konferencji Fleksografów. Prezentacja uwzględniała najnowsze rozwiązania technologiczne Koenig & Bauer, bazujące na technice fleksograficznej, skierowane...
Konica Minolta Business Solutions i Autenti ogłaszają strategiczne partnerstwo, mające na celu przyspieszenie procesu transformacji cyfrowej polskich przedsiębiorstw. To istotny krok w kierunku przyszłości przetwarzania dokumentów.
Stora Enso obniża emisję CO2 związaną z transportem
Stora Enso poinformowała, że jeden z jej klientów – firma Lesjofors - podjęła stosowne działania związane z obniżeniem emisji dwutlenku węgla, wchodzących w tzw. zakres 3 (Scope 3). Obecnie - zamawiane przez nią, gotowe produkty dostarczane przez Stora Enso - są transportowane w samochodach elektrycznych, co – jak podaje firma – ma zredukować emisję CO2...
 
Signs.pl - Polska Reklama i Poligrafia © 1997-2024 ICOSWszystkie prawa zastrzeżone. ISSN 2657-4764