logo
KURIER
Polska reklama i poligrafiaKURIER

Stora Enso wprowadza na rynek bardziej proekologiczną wersję kartonu Trayforma dedykowanego branży gastronomicznej

  PR 05.01.2022, przeczytano 257 razy
ilustracjastrzałka

Stora Enso poinformowała o wprowadzeniu do oferty nowej wersji kartonu opakowaniowego Trayforma skierowanego na rynek gotowych do spożycia posiłków, wymagających podgrzania. Zawiera ona mniej niż 10% udziału tworzyw sztucznych (PET). Trayforma to produkowany przez Stora Enso materiał bazujących na włóknach drzewnych. Powstał z myślą o branży gastronomicznej, a konkretnie o firmach specjalizujących się w produkcji i sprzedaży dań gotowych do spożycia, które poszukują nowych, proekologicznych rozwiązań w swojej działalności.


Artykuł pochodzi z portalu Signs.pl: https://www.signs.pl/stora-enso-wprowadza-na-rynek-bardziej-proekologiczna-wersje-kartonu-trayforma-dedykowanego-branzy-gastronomicznej,394313,artykul.html

Nowy karton to Trayforma PET34. Jak zapewnia producent, oferuje on parametry, z jakich seria Trayforma znana jest na rynku: właściwą ochronę żywności i odporność na wysoką temperaturę. Jednak co go wyróżnia, to znacząco zredukowana ilość zastosowanego tu materiału barierowego, bazującego na surowcach kopalnych.

Z myślą o podgrzewaniu posiłku w konwencjonalnej kuchence czy piecyku, kartony stosowane w opakowaniach do gotowych dań muszą zawierać niezbędną ilość powłoki PET o odpowiedniej odporności na ciepło i walorach ochronnych. Obniżenie jej udziału do 10% w przypadku kartonu Trayforma oznacza lepsze dostosowanie go do istniejących linii recyklingu przemysłowego dedykowanych opakowaniom wykonanym z włókien drzewnych. Dzięki temu opakowania bazujące na kartonie Trayforma będą mogły uzyskać też specjalne oznaczenia wskazujące na możliwość wspomnianego recyklingu (np. na rynkach takich jak Wielka Brytania).

- Wierzymy, że produkty z serii Trayforma mogą miele o wiele więcej nowych zastosowań w przyszłości, gdyż cechują się niskim śladem węglowym, wspierając właścicieli marek w jego redukcji także w ich działalności. Ich zastosowanie wiąże się też ze zmniejszeniem zużycia materiałów kopalnych, co jest kolejną zaletą w oczach wielu konsumentów. Dzięki pochodzeniu włókien drzewnych i ich odnawialności, jak też za sprawą zoptymalizowanych właściwości barierowych, karton Trayforma to atrakcyjne rozwiązanie do pakowania gotowych dań różnego rodzaju. Obecnie zaś poprawiamy jego parametry w kontekście recyklingu – mówi Tuomas Puonti, Vice President odpowiedzialny w Stora Enso za linie produktowe LBB Fresh & FSB.

W roku 2020 na rynku pojawił się nieco wcześniej inny karton z tej serii – Trayforma PP. Stworzony został z myślą o opakowaniach na gotowe dania podgrzewane w kuchenkach mikrofalowych. W jego przypadku udział włókien pierwotnych sięga nawet 95%. Przy kuchenkach konwencjonalnych, gdzie powłoka PET jest wciąż niezbędna, zredukowano jej ilość do 34 g/m2, co – jak podkreśla Stora Enso – stanowi duży krok naprzód.

W jeszcze innym wariancie Trayforma jest dostępna w gramaturze 420 g/m2. Jest on dedykowany większym i solidniejszym opakowaniom (tackom) dostosowanym zarówno do kuchenek konwencjonalnych jak i mikrofalowych. Gramatura ta znajdzie zastosowanie – poza Trayforma PET – także w przypadku kartonów Trayforma Bio i Trayforma PP.

Karton Trayforma został opracowany przez Stora Enso z myślą o bazujących na włóknach drzewnych rozwiązaniach opakowaniowych, przeznaczonych do mrożonych i chłodzonych gotowych posiłków. W przypadku zastosowania powłok funkcjonalnych, mogą one być podgrzewane w kuchenkach tradycyjnych bądź mikrofalowych. Jak zapewnia Stora Enso, karton Trayforma spełnia oczekiwaną przez właścicieli marek i konsumentów funkcję ochronną. Zarazem oferuje odpowiednie właściwości względem formowania i przetwarzania opakowań.

Źródło: Stora Enso Polska Sp. z o.o.

www.storaenso.com

PR - Tekst opublikowany bezpłatnie na podstawie promocyjnych materiałów prasowych. Redakcja nie odpowiada za jego treść.

REKLAMA

Komentarze

Zaloguj się i dodaj komentarz

Najnowsze w tym dziale

Stora Enso inwestuje 23 mln euro w produkcję papierów opakowaniowych w zakładach Varkaus
Stora Enso przeznaczy 23 mln euro na zwiększenie elastyczności i potencjału zakładów w Varkaus (Finlandia), wytwarzających papiery do produkcji tektury falistej. Inwestycja pozwoli jednocześnie w większym niż dotychczas stopniu wykorzystywać przez tę fabrykę włókna pochodzące z recyklingu. Koncern poinformował, że prace przygotowawcze do wdrożenia projektu...
„W grupie siła” – API Folie Polska podsumowuje rok 2021
Nowi klienci, nowe rynki, zwiększona sprzedaż, kolejne inwestycje sprzętowe, aktywny udział w wydarzeniach branżowych – to najkrótsze podsumowanie minionego roku w firmie API Folie Polska. Przyniósł on szereg zmian także w grupie Aldus, będącej właścicielem API Foilmakers od marca 2020 roku. Jej portfolio zostało rozszerzone o Paragon Inks – szkockiego...
Z-Milosci.pl – rozwój i nowe rynki z maszynami Duplo
Firma B2Wed, właściciel sklepu internetowego z-Milosci.pl, po raz czwarty już zdecydowała się na zakup maszyny z oferty Duplo. Tym razem był to Docucutter DC-646iPro z modułami opcjonalnymi do perforacji całościowej wzdłużnej i poprzecznej oraz dodatkowym modułem noży krążkowych wzdłużnych. To kolejne urządzenie, dzięki któremu firma nie tylko w znacznym stopniu...
Canon Polska: 2021 rok w poligrafii pod znakiem cyfryzacji
Pandemia, zmiana realiów pracy, a także nagłe problemy z łańcuchami dostaw – to część problemów, z którymi musieli się zmierzyć przedsiębiorcy w 2021 roku. Jak z wyzwaniami poradził sobie Canon? Naszym najważniejszym zadaniem pozostaje odpowiadanie na wyzwania i potrzeby klientów, niezależnie od zewnętrznych trudności – komentują...
Craig & Parsons inwestuje w cyfrową maszynę etykietową Digital Pro 3
Drukarnia etykietowa Craig & Parsons z Folkestown (Wielka Brytania) podjęła niedawno decyzję o zakupie drugiej cyfrowej maszyny drukującej z oferty Mark Andy – Digital Pro 3. To m.in. efekt dynamicznego wzrostu i rekordowych wyników, jakie firma odnotowała w ubiegłym roku.
 
Signs.pl - Polska Reklama i Poligrafia © 1997-2022 ICOSWszystkie prawa zastrzeżone. ISSN 2657-4764