
Firma Tetra Pak opublikowała Raport Zrównoważonego Rozwoju dotyczący roku 2022[1], w którym omawia swoje postępy w działaniach w kluczowych dla spółki i połączonych ze sobą obszarach. Są to między innymi: systemy żywnościowe, obieg zamknięty, klimat, środowisko i dbanie o lokalne społeczności. W 24. edycji raportu firma podkreśla, że zrównoważony rozwój niezmiennie stanowi podstawę jej strategii i priorytet przy podejmowaniu każdej decyzji biznesowej – tak będzie również w przyszłości.
W 2022 roku Tetra Pak osiągnęła kolejne kamienie milowe w obszarze zrównoważonego rozwoju, w tym zmniejszyła emisję gazów cieplarnianych (GHG) w działaniach operacyjnych o 39%[2]. Energia pozyskiwana przez firmę ze źródeł odnawialnych osiągnęła poziom 84%[3]. Przybliża to spółkę do ważnego celu, jakim jest osiągnięcie zerowej emisji netto w ramach własnej działalności do 2030 roku. Ponadto sprzedaż 8,8 mld opakowań i 11,9 mld nakrętek stworzonych z surowców pochodzenia roślinnego[4] przełożyła się na redukcję 131 kilogramów ton CO2[5]. Firma zainwestowała również niemal 30 mln euro[6] w usprawnienie procesu zbiórki i recyklingu kartonów po żywności płynnej.
Wyniki te udało się osiągnąć mimo tego, że miniony rok charakteryzował się wieloma zmianami i niepewnością. Połączenie trudnych zjawisk pogodowych, inwazji Rosji na Ukrainę, z utrudnieniami wynikającymi z pandemii COVID-19 i problemami z łańcuchem dostaw, postawiło wyzwania zarówno przed producentami, jak i konsumentami oraz podniosło koszty życia.
- Obecna sytuacja biznesowa podkreśliła potrzebę innowacyjnych i zintegrowanych rozwiązań. To jedyny sposób, dzięki któremu możemy osiągnąć odpowiednią skalę i szybkość zmian potrzebnych do zwiększenia dostępu do żywności przy jednoczesnym minimalizowaniu wpływu na środowisko, oferujący równe szanse wszystkim. Dlatego też przyjęliśmy holistyczne podejście w pięciu wzajemnie powiązanych i współzależnych obszarach - komentuje Adolfo Orive, Prezes i CEO Tetra Pak.
Raport Zrównoważonego Rozwoju Tetra Pak za rok 2022 uwzględnia osiągnięcia minionego roku oraz bieżące inicjatywy, mające na celu ochronę żywności, ludzi i planety. Wśród najważniejszych z nich warto wskazać:
- Testowanie bariery opartej na włóknach roślinnych, która zastąpi cienką warstwę folii aluminiowej wykorzystywaną w aseptycznych opakowaniach kartonowych – innowacja ta stanowi przełom w tworzeniu w pełni odnawialnego opakowania.
- Organizowanie programów dożywiania w szkołach dla 66 mln dzieci w 44 krajach. Dzięki temu stan zdrowia dzieci uległ poprawie, znacząco zwiększyła się frekwencja w szkołach. Akcja stanowiła też impuls do dalszego rozwoju rolnictwa.
- Stworzenie nowej metody przetwarzania napojów sojowych, a także technologii przekształcania Brewer's Spent Grain[7] w napoje roślinne – by zmniejszyć ilość odpadów przy jednoczesnym zachowaniu wartości odżywczych.
- Wyróżnienie przez globalną organizację non-profit CDP w zakresie przejrzystości korporacyjnej i wyników dot. zmian klimatycznych oraz lasów i miejsce na prestiżowej "A List" już po raz czwarty.
- Rekultywacja 87 hektarów ziemi – odpowiednika 136 boisk piłkarskich – w ramach programu ochrony Araukarii w Brazylii.
- Wdrażanie wytycznych ONZ dotyczących biznesu i praw człowieka[8].
- Dostarczanie mleka do mleczarni w ramach 22 projektów Dairy Hub za pośrednictwem około 44 tys. rolników, w ramach długoterminowej pracy firmy nad budowaniem lokalnych łańcuchów wartości w branży mleczarskiej.
Adolfo Orive dodaje, że znaczące wyniki i zaangażowanie w zrównoważony rozwój stanowią motywację do dalszych starań, zacieśniania współprac i poszukiwania rozwiązań dla wyzwań, przed którymi stoimy jako społeczeństwo, a wszystko to w zgodzie ze środowiskiem.
Źródło: Tetra Pak