Produkcja gotowych do spożycia dań jest jednym z najszybciej rozwijających się segmentów przemysłu spożywczego. W obecnej sytuacji ekonomicznej, w połączeniu z powszechną obawą o zmiany klimatyczne, rozwój opakowań na żywność zmierza w kierunku obniżenia kosztów wyprodukowania opakowania przyjaznego dla środowiska naturalnego.
Odpowiedzią firmy Stora Enso na te wyzwania jest nowa tektura lita Trayforma Performance, która zwiększa wydajność materiałową i redukuje całkowitą wagę opakowania.
Największym wymogiem rynku, któremu musi sprostać nasz dział rozwoju produktu, jest obniżenie wagi opakowań. W ostatnich latach z powodzeniem udało nam się to osiągnąć w segmencie opakowań płynów, dziś chcemy ten sukces przenieść na segment opakowań do gotowej żywności – mówi Marcus Weise, menedżer produktu w Stora Enso Consumer Board. – Redukcja gramatury wcale nie musi oznaczać strat jakościowych. Trayforma Performance oferuje lepsze parametry w zakresie zadrukowywania, formowania i przetwarzania w maszynach do dalszej obróbki opakowań. Potwierdzają to klienci, którzy w ramach programów pilotażowych stosują naszą nową tekturę w codziennej produkcji.
W porównaniu z innymi surowcami używanymi do produkcji opakowań, które można podgrzewać wraz ze znajdującą się w nich żywnością, tektura Trayforma Performance zapewnia niższą emisję dwutlenku węgla do atmosfery. Jest to rezultat użytego do jej wytworzenia odnawialnego surowca, opartego na włóknach oraz produkcji tektury w zakładach korzystających w dużym stopniu ze źródeł bioenergii.
Europejski lider rynkowy
Tektury z rodziny Trayforma są dedykowane przede wszystkim na rynek prasowanych i zginanych opakowań wykorzystywanych przy pakowaniu mrożonek, a także schłodzonej i świeżej żywności. Będąc europejskim liderem rynkowym w tym segmencie, Stora Enso posiada bogate doświadczenie w zakresie formowania opakowań oraz udoskonalania właściwości tektur stosowanych do ich wykonania. W efekcie opakowania produkowane są z wyższą prędkością, oferują większą stabilność i są bardziej odporne na złamania. Wśród typowych wyrobów żywnościowych, przy pakowaniu których znajdują one zastosowanie, są pieczywo, półprodukty i gotowe dania. Dzięki specjalnemu uszlachetnieniu, opakowania wykonane z tektury Trayforma można bez problemu podgrzewać w kuchence mikrofalowej bądź zwykłym piecyku.
Naszym celem jest utrzymanie pozycji lidera rynkowego w segmencie kartonów stosowanych do produkcji opakowań płynów oraz tekturowych opakowań na gotowe dania poprzez ciągłe inwestycje w nasze zakłady produkcyjne, a co za tym idzie – podnoszenie ich konkurencyjności. W efekcie nasi klienci uzyskają produkty o wyższej jakości i wydajności produkcyjnej – mówi Vesa Simola, szef działu zajmującego się produkcją opakowań na napoje i tektur do gotowej żywności w Stora Enso Consumer Board.
We wrześniu 2008 roku firma Stora Enso poinformowała, że w ciągu najbliższych dwóch lat zainwestuje około 135 mln euro w modernizację i rozwój papierni Imatra, Fors i Ingerois, które specjalizują się w produkcji tektur stosowanych do opakowań płynów i gotowych dań oraz kartonów, także graficznych.
Źródło: Stora Enso Polska