logo
WIEDZA
Polska reklama i poligrafiaWIEDZA

Wydział Zarządzania UŁ: najnowsze artykuły

Pokazuj 5 10 20 50 na stronie
liczba artykułów: 9

Większość sieci handlowych korzysta z coraz bardziej popularnego hasła Black Friday. To dzień, kiedy sklepy obniżają ceny, a klienci coraz częściej spodziewają się dużych obniżek i planują swoje zakupy. Czy jednak wszystkie promocje są prawdziwą okazją? O Black Friday i zabiegach stosowanych przez sprzedawców mówi dr Mariusz Woźniakowski z Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Łódzkiego. To ważne tym bardziej, że wbrew szumnym zapowiedziom polityków, konsumenci nie będą chronieni unijną dyrektywą Omnibus, dotyczącą walki ze sztucznym zawyżaniem cen przed późniejszymi akcjami promocyjnymi.

16.11.2022 | przeczytano: 262 razy (komentarzy: 8)

Znaczenie technologii w przemyśle kreatywnym wzrasta. Sztuczna inteligencja (Artificial Intelligence - AI) pisze opowiadania, maluje własne obrazy, komponuje muzykę i przygotowuje fotografie. A efekty jej pracy zachwycają coraz szerszą grupę odbiorców, zafascynowanych tym co nowe i unikalne, a czasem po prostu kontrowersyjne. Twórcy poszukują nowych dróg dotarcia do naszej świadomości i wrażliwości, łącząc to co duchowe i ulotne z technologiczną perspektywą otaczającego nas świata. W takim ujęciu sztuczna inteligencja może stać się pomostem w budowaniu nowych relacji między światem sztuki i jej twórców, a człowiekiem i kulturą, w której jest on osadzony. Czy znajdzie to swoje komercyjne zastosowanie?    

19.10.2022 | przeczytano: 331 razy

Jak to możliwe, że urządzenie rozpoznaje twarz człowieka czy jego mowę? Skąd wiadomo, jak zoptymalizować układ i długość świateł na skrzyżowaniach? Jakie mechanizmy sprawiają, że reklamy dopadają nas wszędzie? Czy rola sztucznej inteligencji w reklamie ograniczy się tylko do jej optymalizacji i podnoszenia efektywności osiąganych wyników? A może AI mogłaby stać się kreatywnym twórcą zdjęć i tekstów reklamowych, zastępując w tych działaniach człowieka?

06.10.2022 | przeczytano: 143 razy

Dzisiejszy świat opiera się na szybkiej informacji. Nie byłoby w tym stwierdzeniu nic wyjątkowego, gdyby nie fakt, iż potrzeba pozyskiwania informacji graniczy wielokrotnie z uzależnieniem od niej. Dziś jesteśmy tym, co wiemy i jak szybko potrafimy tę wiedzę pozyskać, oraz - co niezwykle istotne - podzielić się nią z innymi. Coraz więcej z nas nie chce pozostawać anonimowymi. Jednocześnie nie chcemy być tylko odbiorcami treści – chcemy je kreować.

16.08.2022 | przeczytano: 636 razy

Komentuje dr Mariusz Woźniakowski z Wydziału Zarządzania UŁ

19.11.2020 | przeczytano: 1061 razy (komentarzy: 41)

Komentuje dr Dominika Kaczorowska-Spychalska z Wydziału Zarządzania UŁ

20.04.2020 | przeczytano: 484 razy

Komentuje dr Mariusz Woźniakowski z Katedry Marketingu Wydziału Zarządzania UŁ

19.11.2019 | przeczytano: 490 razy
Nowość: Design Thinking na Wydziale Zarządzania UŁ

Metoda pracy, która angażuje zazwyczaj niewykorzystywane predyspozycje. Można stosować ją w biznesie, edukacji, administracji państwowej i w organizacjach pozarządowych. Czerpie z twórczego zaangażowania uczestników. Warto podkreślić, że nabiera ona szczególnego znaczenia dla tzw. kinestetyków, którzy mając możliwość zaangażowania w proces twórczy również zmysłu dotyku, lepiej wykorzystują swój potencjał. Tworzenie przestrzennych makiet, prototypów pozwala lepiej zrozumieć sytuację, w której klient będzie używał produktu – tym samym produkt ów w większym stopniu będzie odpowiadał na realne potrzeby klientów.  Mowa o metodzie design thinking, którą można już zgłębiać na Wydziale Zarządzania UŁ – zarówno na studiach podyplomowych, jak i szkoleniach.

11.03.2019 | przeczytano: 373 razy
Konferencja Jungle Web 2016: e-commerce, marketing, social media

14 i 15 kwietnia w Łodzi odbędzie się po raz piaty ogólnopolska konferencja Jungle Web, skierowana do firm i studentów zainteresowanych szeroko pojętym marketingiem internetowym.

08.04.2016 | przeczytano: 927 razy
1
Strona 1/1 (artykułów: 9)
Pokazuj 5 10 20 50 na stronie
REKLAMA
 
Signs.pl - Polska Reklama i Poligrafia © 1997-2023 ICOSWszystkie prawa zastrzeżone. ISSN 2657-4764