logo
FORUM
Polska reklama i poligrafiaFORUM

Zmiana parametrów w maszynie MIMAKI JV33

Strona 2/3  1 2 3

| 29.08.2019 00:08

studiowf, 2019-08-27 13:37
A wyjęcie na chwilę baterii na płycie głównej nie przywróci napięć do ustawień domyślnych (fabrycznych)?
Ale zanim sprawdzisz spytaj jakiegoś serwisanta, bo skasujesz wszystkie ustawienia włącznie z kalibracją i t.p. Nie wiem co się dzieje wtedy z ustawieniami np. napięć na głowicach czy resztą zmiennych. Tylko teoretyzuję, nie robiłem tego nigdy.


Ustawienia o których mówisz są zapisane w pamięci nieulotnej EEPROM w tym wartości limitów prądu dla silnika i wiele innych.

avatar użytkownika
+ +

BDG
wiadomości: 89
w Signs.pl od 25.03.2015
IP: 89.76.122.XXX

| 29.08.2019 00:08

wiczek1, 2019-08-27 16:08
Coś mi tu nie gra - ten błąd nie sygnalizuje zbyt dużego prądu podawanego przez zasilanie tylko pobieranego przez silnik - no chyba że JV33 ma to rozwiazane inaczej niż wszyscy. Ten błąd wskazuje że silnik przekracza poborem dopuszczalny zakres prądu czyli a) jest przytarty na łożyskach / tulejach ślizgowych, b) kończą się szczotki, c) uszkodzone są uzwojenia, d) wystepuje zbyt duży opór na łożyskach napedu paska, e) paski są zbyt mozno naciągniete przez co zbyt obciążają oś silnika, f) prowadnice karetki chodzą na sucho i / lub są zasyfione i opór na nich powoduje przeciazenie silnika.

Ps. Dlatego kluczowym jest pytanie czy silnik jest nowy a jeśli nie to czy jest faktycznie w pełni sprawny. Oraz oczywiscie - czy zwyczajnie nie konczy się sterowanie silnikiem i to tam trzeba szukać przyczyny

Ps2. Jeśli uwazasz ze przestawienie parametrów coś pomoże to załóz stary silnik, przestaw je na odpowiednia wartość i załóż ten nowy. Ale moim zdaniem dłubanie przy zasilaniu i jego wartosciach ustalonych przez producenta nie jest mądre i prędzej czy później spowoduje usterkę albo silnika albo zasilania. Amen.

Pozdr.
Marcin


Słusznie mówisz o przyczynach, ale nie o to pytałem. ;)

avatar użytkownika
+ +

BDG
wiadomości: 89
w Signs.pl od 25.03.2015
IP: 89.76.122.XXX

| 29.08.2019 10:08

Ale ja wiem gdzie są zapisane i jak je przestawić tylko że te wartosci są ustawione przez producenta i nie powinny podlegać zmianą bo jeśli pojawia się ten bład to znaczy ze wystąpiła przyczyna mechaniczna lub elektryczna i tam nalezy szukać rozwiazania a nie podnosząc prąd i przeciażając zasilanie lub silnik

Pozdr.
Marcin

avatar użytkownika
+ + + + + + + +

Gorzów Wlkp.
wiadomości: 1405
w Signs.pl od 30.10.2009
IP: 77.114.240.XXX

| 29.08.2019 10:08

Słusznie mówisz o przyczynach, ale nie o to pytałem. ;)

Wróć na chwilę do swojego pierwszego postu, zaczynasz od błędnego założenia.
Zanim zmieniłem silnik miałem ustawioną dość wysoką wartość prądu,

Ustawiłeś poziom prądu przy którym ploter zareaguje błędem. Nie wiem masz powiedzmy 2A.
Jeśli maszyna nadal wywala ci błąd to znaczy że układ przekracza tą wartość a Ty planujesz ją obniżyć. Jeśli zmniejszysz go na 1,5 A to nie spowoduje że silnik pobierze mniej tylko jeszcze szybciej zareaguje błędem. Jeśli podniesiesz np na 3A a silnik jest uszkodzony to w końcu spalisz driver. Bo to zabezpieczenie ma go przed taką sytuacja chronić.
Nie możesz regulować prądu pobieranego przez silnik on jest determinowany napięciem zasilania i prądem pobieranym przez silnik i oporami mechanicznymi w układzie. Jeśli nowy silnik jest lepszy od starego to MUSI działać na ustawieniach starego. Jeśli nie działa to znaczy że masz coś nie tak z samym silnikiem lub oporami w mechanice plotera. To tak w dużym uproszczeniu bo pewnie w Mimaku tak samo jak w Mutohu silnik sterowany jest poprzez PWM więc choćby pomiar mocno się komplikuje i większość popularnych mierników nie potrafi prawidłowo zmierzyć napięcia na zaciskach silnika, ale zasada jest taka jak napisałem.

avatar użytkownika
+ + + + + + + + + + + + +

wiadomości: 3913
w Signs.pl od 12.10.2009
IP: 83.28.102.XXX

| 31.08.2019 04:08

Aikon, 2019-08-29 10:59
Słusznie mówisz o przyczynach, ale nie o to pytałem. ;)

Wróć na chwilę do swojego pierwszego postu, zaczynasz od błędnego założenia.
Zanim zmieniłem silnik miałem ustawioną dość wysoką wartość prądu,

Ustawiłeś poziom prądu przy którym ploter zareaguje błędem. Nie wiem masz powiedzmy 2A.
Jeśli maszyna nadal wywala ci błąd to znaczy że układ przekracza tą wartość a Ty planujesz ją obniżyć. Jeśli zmniejszysz go na 1,5 A to nie spowoduje że silnik pobierze mniej tylko jeszcze szybciej zareaguje błędem. Jeśli podniesiesz np na 3A a silnik jest uszkodzony to w końcu spalisz driver. Bo to zabezpieczenie ma go przed taką sytuacja chronić.
Nie możesz regulować prądu pobieranego przez silnik on jest determinowany napięciem zasilania i prądem pobieranym przez silnik i oporami mechanicznymi w układzie. Jeśli nowy silnik jest lepszy od starego to MUSI działać na ustawieniach starego. Jeśli nie działa to znaczy że masz coś nie tak z samym silnikiem lub oporami w mechanice plotera. To tak w dużym uproszczeniu bo pewnie w Mimaku tak samo jak w Mutohu silnik sterowany jest poprzez PWM więc choćby pomiar mocno się komplikuje i większość popularnych mierników nie potrafi prawidłowo zmierzyć napięcia na zaciskach silnika, ale zasada jest taka jak napisałem.


Sytuacja wyglądała tak: dowaliłem trochę limit dla starego silnika w nadziei że to pomoże pokonać opory na łożysku, niestety nie pomogło a wręcz pogorszyło sprawę ponieważ ploter nie przechodzi procedury startowej. Mam nowy silnik i chce ponownie zmniejszyć wartość prądu do ustawień fabrycznych. Jednak pojawia się trudność w postaci braku możliwości wejścia do menu serwisowego - ploter nie odpali menu zanim nie wykona inicjacji. ;)

BTW: w starowaniu PWM raczej nie ma większego znaczenia prąd ani napięcie sygnału, a stopień wypełnienia impulsu (jak sama nazwa wskazuje) - to zmierzysz oscyloskopem, a wartość tą podaje się w procentach. Coś mi mówi że silnik w mimaku jest sterowany po prostu napięciowo ale mogę się mylić.

avatar użytkownika
+ +

BDG
wiadomości: 89
w Signs.pl od 25.03.2015
IP: 89.76.122.XXX

| 31.08.2019 10:08

I to zwiększające się wypełnienie zwiększy napięcie średnie i płynący prąd. Nadal mam wrażenie że nie wiesz o co chodzi z tym zabezpieczeniem i obawiam się że usterki szukasz nie tam gdzie powinieneś. Tylko wiesz to takie zdalne gdybanie.
Nie znam współczesnego serwonapędu z enkoderami który by sterował silnik napięciem to by było komplikowanie układu i marnowanie zasobów.
A tak mnie natchnęło przy rozpalaniu grila, on Ci rusza ? Czy wywala się od razu przy inicjalizacji ? Może masz po prostu już uszkodzony driver ...

(Wiadomość zmodyfikowana przez: Aikon dnia 31.08.2019 11:16)

avatar użytkownika
+ + + + + + + + + + + + +

wiadomości: 3913
w Signs.pl od 12.10.2009
IP: 83.28.102.XXX

| 31.08.2019 15:08

Mały offtop się narobił.

Tak jak pisałem nie ruszy bo wywala błąd przy inicjacji spowodowany zbyt wysoką wartością limitu prądu, bez możliwości wejścia do menu serwisowego ;) I nie, nie jest to wina logiki.

(Wiadomość zmodyfikowana przez: Mazzieh47 dnia 31.08.2019 15:22)

avatar użytkownika
+ +

BDG
wiadomości: 89
w Signs.pl od 25.03.2015
IP: 89.76.122.XXX

| 31.08.2019 22:08

To jeszcze raz Ci powtarzam że zbyt wysoki limit nie może jej zablokować, zbyt mały owszem. Przecie to nie chińska maszyna.

avatar użytkownika
+ + + + + + + + + + + + +

wiadomości: 3913
w Signs.pl od 12.10.2009
IP: 83.28.102.XXX

| 06.09.2019 16:09

Aikon, 2019-08-31 22:28
To jeszcze raz Ci powtarzam że zbyt wysoki limit nie może jej zablokować, zbyt mały owszem. Przecie to nie chińska maszyna.


No to jesteś w błędzie ;)

avatar użytkownika
+ +

BDG
wiadomości: 89
w Signs.pl od 25.03.2015
IP: 89.76.122.XXX

| 06.09.2019 16:09

Musiała by być instrukcja serwisowa w błędzie. Chociaż fakt że przedziwnie jest zorganizowane w mimaku.

avatar użytkownika
+ + + + + + + + + + + + +

wiadomości: 3913
w Signs.pl od 12.10.2009
IP: 83.28.102.XXX
Strona 2/3  1 2 3
REKLAMA:

REKLAMA
 
Signs.pl - Polska Reklama i Poligrafia © 1997-2020 ICOSWszystkie prawa zastrzeżone. ISSN 2657-4764