logo
FORUM
Polska reklama i poligrafiaFORUM

Laser Universal potrzebna pomoc

| 09.03.2019 08:03

Witam

pojawił się problem z dnia na dzień , otóż laser włącza się ale cały czas butuje widać tylko postęp paska na dole i słychać jak w pewnym momencie załącza silniki , nic więcej sie nie dzieje. sprawdzona elektronika pod względem napięć itp i fachowiec powiedział że to wina softu.

Ploterek to universal M-300 niedawno była zregenerowana tuba, czy jest ktoś kto mógł by pomóc, może ma ktos do sprzedania plytę od takiego lasera , bądź ma pliki wsadowe do biosów itp.

brak ikonki
+ +

Namysłów
wiadomości: 35
w Signs.pl od 19.11.2014
IP: 185.179.58.XXX

| 09.03.2019 11:03

Ploter przeprowadza "self check" po włączeniu zasilania.
Sprawdza m.in. silniki i czujniki położenia karetki w osiach X,Y przejeżdżając karetką do 1 rogu, gdzie znajdują się czujniki. Przy okazji ustala w ten sposób początkową pozycję karetki.
Napisałeś, że słychać w którym momencie załączają się silniki. Czy karetka ustawiona gdzieś na środku stołu po załączeniu silników zaczyna się poruszać? Jeżeli nie to czy silniki "trzymają" jej pozycję, czy możesz ją ręką przesunąć bez oporu?

Zanim dojdziesz do wymiany płyty głównej sprawdź same silniki i ich podłączenia oraz tą małą płytkę z czujnikami położenia i taśmę do niej podpiętą.
Możesz też np. ręcznie zasymulować położenie karetki przez "oszukanie czujników" i zobaczysz czy procedura self check przejdzie dalej.

avatar użytkownika
+ + + + + +

Kielce
wiadomości: 899
w Signs.pl od 03.11.2008
IP: 89.64.20.XXX

| 09.03.2019 13:03

Czy soft przechodzi "inicjalizację"? Ja bym zaczął od reinstalacji softu, bo to największy problem w universalu. I nie każdy najnowszy soft współpracuje z laserami sprzed wydania softu, często trzeba aktualizować firmware.

avatar użytkownika
+ + + + + + + + +

Polska
wiadomości: 1863
w Signs.pl od 09.02.2016
IP: 176.115.87.XXX

| 09.03.2019 22:03

Karetka nie rusza ale silniki trzymają. Co ciekawe to że zawsze podczas uruchamiania oprucz paska postępu był wyżej napis M-300. A teraz go nie ma, idzie tylko pasek postępu.
Softu nie am jak zaktualizować gdyż nie ma żadnej komunikacji. Dodatkowo co zauważyłem to że jeśli jest podpięte LPT to uruchamia się tylko raz a po restarcie już nie. Przy odpietym LPT uruchamia się za każdym razem tzn uruchamia się tak jak opisałem wcześniej czyli butuje i załącza silniki.

brak ikonki
+ +

Namysłów
wiadomości: 35
w Signs.pl od 19.11.2014
IP: 185.179.58.XXX

| 10.03.2019 00:03

Chyba zostaje Ci wizyta Pana Jarka z Bytomia ;)

avatar użytkownika
+ + + + + + + + +

Polska
wiadomości: 1863
w Signs.pl od 09.02.2016
IP: 176.115.87.XXX

| 10.03.2019 08:03

Jeśli mówimy o Panu Jarku z Colopa to rozmawiałem z nim i On proponuje wymianę plyty głównej . Suma jaka wychodzi łącznie z serwisem (bo tylko tak mogą sprzedać) nie za bardzo się oplaca do tak "starego" lasera. więc szukam jakiś porad a może ktoś miał taki problem bądź tak jak pisałem ma ktoś taką płytę.

brak ikonki
+ +

Namysłów
wiadomości: 35
w Signs.pl od 19.11.2014
IP: 185.179.58.XXX

| 10.03.2019 09:03

Ło ludzie to to na LPT jest... To Windows jeszcze obsługuje LPT? Może jak wymienią na nową tą płytę to USB bedzie...

brak ikonki
+ + + +

Gůrny Ślůnsk
wiadomości: 345
w Signs.pl od 08.03.2014
IP: 193.169.19.XXX

| 10.03.2019 10:03

Nie ma problemu z tym LPT. Są przejściówki które o dziwo dobrze działają z tą maszynka. Miałem tak podłączone i nigdy nie było z tym problemu.

brak ikonki
+ +

Namysłów
wiadomości: 35
w Signs.pl od 19.11.2014
IP: 185.179.58.XXX
REKLAMA:

REKLAMA
 
Signs.pl - Polska Reklama i Poligrafia © 1997-2019 ICOSWszystkie prawa zastrzeżone. ISSN 2657-4764