logo
FORUM
Polska reklama i poligrafiaFORUM

Problem z ploterem ZENITH 1601

| 22.01.2020 09:01

Witam,
mam problem z ploterem Zenith 1601 (stary wysłużony ale w 100% sprawny);
Problem pojawił się w momencie kiedy drukowałem siatkę mesh który składała się z kilku brytów i musiałem pilnie wyjść i chciałem przerwać drukowanie i wcisnąłem w Ripie (photoprint) "ABORT". Ploter się zatrzymał. Kiedy chciałem zacząć drukować po powrocie po wciśnięciu klawisza SEND automatycznie pojawił się komunikat "cannot start print". Po kliku próbach, usunałem Photoprinta i zainstalowałem od nowa - bez efektu. Zadzwoniłem do serwisu gdzie powiedziano mi, że mogło być przepięcia i że to płyta główna, miałem starą działającą płytę zamieniłem, też nic. Oddałem płytę specjaliście który ją sprawdził, coś było z nią nie tak - naprawił. Włożyłem płytę główną, podpiąłem kabel usb (windows dał sygnał że połączono) ale znowu pojawia się cannot start print
- ploter nie pokazuje żadnego błędu na wyświetlaczu
- karetka jeździ
-mogę przeprowadzić test dysz, dać czyszczenie, absorbing
- Windows za każdym razem znajdują ploter )daje znak dźwiękowy, a poza tym widać go w menadzeże urządzeń.
- zmieniałem kabel usb, przywracałem system Windows, podłączałem kabel usb bezpośrednio do płyty(omijając przejściówkę
wszystko to nie dało żadnego efektu. Rip od razu po wciśnięciu send pokazuje komunikat cannot start print.....
i już nie wiem co zrobić......
poza tym mam w tym ploterze 3 zasilacze gdzie każdy ma diodę, dwie się świecą na zielono, jedna na pomarańczowo ( ale według tego samego specjalisty który mi robił płytę tak powinno być)
Proszę o pomoc, może ktoś mi coś poradzi.

brak ikonki
?

Bartkowsky
wiadomości: 3
w Signs.pl od 22.01.2020
IP: 88.156.128.XXX

| 22.01.2020 11:01

A w ripie komunikacje ustawiłeś prawidłowo, przed naprawą specjalisty komputer widział ploter jako urządzenie w systemie ?

avatar użytkownika
+ + + + + + + + + + + + +

wiadomości: 3912
w Signs.pl od 12.10.2009
IP: 83.6.58.XXX

| 22.01.2020 11:01

Aikon, 2020-01-22 11:16
A w ripie komunikacje ustawiłeś prawidłowo, przed naprawą specjalisty komputer widział ploter jako urządzenie w systemie ?

Wydaje mi się że w ripie było wszystko ok ustawione. Mam tak tak że muszę ploter zainstalować na procie który się nazywa printpretty i tak robię.
Jeżeli chodzi o to jak go widział komp to urządzenie wyświetla się tylko w menadżere urządzeń w zakładce kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej jako niprint color printer.

brak ikonki
?

Bartkowsky
wiadomości: 3
w Signs.pl od 22.01.2020
IP: 88.156.128.XXX

| 22.01.2020 12:01

Dodam jeszcze, że Windows wykrył problem z pamięcią RAM przy diagnostyce pamięci systemu Windows - nie wiem czy to ma jakieś znaczenie

brak ikonki
?

Bartkowsky
wiadomości: 3
w Signs.pl od 22.01.2020
IP: 88.156.128.XXX

| 23.01.2020 08:01

Wyklucz podejrzany komputer (jak coś w nim z Ram jest itp). Zainstaluj na innym komputerze lub laptopie. Sprawdź czy w menadzer urządzeń jest poprawnie wszystko zainstalowane czy przy jakiejś pozycji nie wyświetla się na żółto trojkat. Jaki system operacyjny Windows? Dodatkowo sprawdź ustawienia zapory, firewall, antywirusa itp. (najlepiej wszystko powyłączać). Czy „stara” płyta jest na pewno sprawna (znasz jej historie)?

brak ikonki
+

wiadomości: 12
w Signs.pl od 29.09.2019
IP: 89.174.72.XXX

| 28.01.2020 11:01

Proponuję zainstalować ponownie odpowiednie sterowniki do 1601 z zależności od wersji Windows 7 (32 lub 64 bit)

avatar użytkownika
+ +

Opole
wiadomości: 18
w Signs.pl od 13.08.2010
IP: 188.117.173.XXX
REKLAMA:

REKLAMA
 
Signs.pl - Polska Reklama i Poligrafia © 1997-2020 ICOSWszystkie prawa zastrzeżone. ISSN 2657-4764